BiH
500

Fule: Nema više rokova, otkazuje se treća runda pregovora o pristupanju BiH EU

Piše: M. B.
Stefan Fule (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba) (Foto: D. S./Klix.ba)
Stefan Fule (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba) (Foto: D. S./Klix.ba)
Lideri ključnih političkih partija u BiH prokockali su još jednu šansu za napredak BiH ka Evropskoj uniji. Komesar za proširenje Evropske unije Stefan Fule poručio je kako nema više rokova i da je treća runda pregovora o pristupanju BiH Evropskoj uniji otkazana.

"Sa žaljenjem konstatujem da političke partije u posljednje tri godine nisu uspjele da naprave nikakav značajan napredak na izvršenju presude u predmetu Sejdić-Finci. Proces u kojem je EU pružila pomoć nije doveo do opipljivih rezultata zbog nesposobnosti političkih lidera da deklarisano obećanje pretvore u konkretno djelovanje. Žalim što su se neki politički lideri fokusirali na svoje stranačke i etničke interese s ciljem očuvanja i daljeg jačanja aranžmana koji su rezervisani za tri konstitutivna naroda umjesto na izvršenju same presude", rekao je Fule.

Komesar je kazao kako je najbolja prilika da se ovaj problem riješi kroz proces evropskih integracija, te zatražio od političkih lidera da dobro razmisle. O eventualnim sankcijama razgovarat će sa visokim predstavnicom za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton i državama članicama EU, a o neuspjehu političkih lidera informirat će i generalnog sekretara Vijeća Evrope Thorbjørna Jaglanda.

"Odsustvo djelovanja stranačkih lidera u pogledu programa pristupanja EU jasno će podrijeti proces evropskih integracija BiH i statusa zemlje kao kredibilnog partnera EU. Još jedni Opći izbori suprotni Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima bili bi, također, neprihvatljivi, ozbiljno bi narušili legitimitet i kredibilitet izabranih organa zemlje'', upozorio je Fule.

Podvukao je da sa žaljenjem konstatira i kako nedostatak iskrenog angažmana političkih lidera na ukidanju ustave diskriminacije brojnih građana BiH i usklađivanju propisa sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, prije svega, šteti građanima države BiH.

''Podsjećam da su potrebni kredibilni napori na izvršenju presude da bi u potpunosti stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH. Potrebno da zemlja izvrši presudu u predmetu ''Sejdić-Finci'' ukoliko želi da bude u poziciji da podnese kredibilan zahtjev za članstvo koje će onda razmotriti EU. Dok ti uslovi ne budu ispunjeni, neće biti moguće razmotriti dalje korake BiH na njenom evropskom put'', poručio je Fule.

Prije komesara medijima se obratio i Mladen Bosić, predsjednik SDS-a koji kazao kako rješenja za slučaj Sejdić-Finci nema za BiH u ovom trenutku.

"Nadam se da će svi oni koji odlučuju o tome shvatiti da nerješavanjem ovako relativno jednostavnog pitanja dovode i BiH i sve građane oba entiteta u veoma problematičnu situaciju u budućnosti. Ja se nadam da će lideri ponovo sjesti i razmotriti šta se sve dešava ukoliko se ne postigne dogovor oko ovog pitanja jer ukoliko do toga ne dođe to je besperpektivnost za BiH", rekao je Bosić.

Naglasio je kako je bio ubijeđen da je dogovor bio postignut u Briselu i da se danas samo treba svečano potpisati ugovor, no do toga nije došlo.

"Ja ne znam šta se desilo do sastanka u Briselu do današnjeg dana jer nisam bio svjedok, to mogu potvrdtiti oni koji su razgovarali iz FBiH", naglasio je Bosić.