Zasjedanje Vijeća Evrope
2

Fule: EU spremna ukloniti nedostatke u Daytonskom sporazumu

Anadolija
Stefan Fule
Stefan Fule
Evropski komesar za proširenje Stefan Fule izjavio je danas na plenarnom zasjedanju Vijeća Evrope u Strasbourgu kako je potrebna hitna provedba presude u slučaju ''Sejdić-Finci'' u Bosni i Hercegovini, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

“Godina uoči Općih izbora nije idealan trenutak za postizanje kompromisa, ali BiH nema izbora. Generalni sekretar Vijeća Evrope Torbjorn Jagland jasno je poručio da naredni izbori neće biti održani u skladu s evropskim standardima ukoliko se ne riješi ovo pitanje”, rekao je Fule   Istakao je da se neprovedbom presude u slučaju ''Sejdić-Finci'' odgađa i kredibilan zahtjev za članstvo BiH u EU, kao i stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA).   “Samo kada SAA stupi na snagu onda će EU podržati BiH u rješavanju strukturalnih nedostataka koji postoje u Daytonskom sporazumu”, poručio je Fule.   Također, dodao je da bh. političari moraju zaboraviti na dva mita u vezi sa implementacijom presude u slučaju ''Sejdić-Finci''.   “Kao prvo, EU neće smanjiti ljestvicu očekivanja i ispunjavanje potrebnih standarda kako bi BiH podnijela kredibilan zahtjev za članstvo. I drugo, odugovlačenje implementacije presude neće voditi pogodnijoj situaciji za postizanje rješenja poslije izbora. Rješenje nam treba sada”, kazao je Stefan Fule.   Naglasio je, također, da će Evropska komisija (EK) na proljeće objaviti izvještaje za zemlje zapadnog Balkana.  

“Evropska komisija će u proljeće objaviti posljednji izvještaj o napretku za Hrvatsku, o otvaranju pregovora o pristupanju sa Srbijom i Makedonijom, kao i početku pregovora sa Kosovom o Sporazumu za stabilizaciju i pridruživanje (SAA)”, kazao je Fule.   Isto tako, napomenuo je da bi 2013. godina mogla biti godina napretka u viznom dijalogu sa Kosovom, kao i početku razgovora o bezviznom režimu za Tursku.