BiH
3

Fule danas u Sarajevu o deblokadi evropskog puta

SRNA
Stefan Fule
Stefan Fule
Komesar za proširenje EU Štefan Fule dolazi danas u Sarajevo radi razgovora sa domaćim političarima o pronalaženju načina da se BiH konačno pokrene na evropskom putu, izjavio je Srni Fuleov portparol Peter Stano.

"Cilj radne posjete Fulea Sarajevu jeste nastavak diskusije sa političkim liderima o rješavanju pitanja 'Sejdić-Finci' i pronalaženju načina da se BiH konačno pokrene na evropskom putu", naveo je Stano, koji nije želio da otkriva Fuleova očekivanja i planove ako razgovori ne budu dali rezultate.

Fule bi trebalo da razgovara sa liderima sedam vodećih političkih partija u BiH.

Provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" bitno je za nastavak puta BiH ka EU. Odluka nije provedena je političari iz Federacije BiH ne mogu da postignu dogovor.

Sud u Strazburu je prije pet godina donio odluku u korist Sejdića i Fincija i zatražio od vlasti u BiH da usvoje izmjene Ustava BiH u tom dijelu, što nikada nije učinjeno.

Evropska komisija je u više navrata upozorila da postoji mogućnost da zbog toga naredni izbori u BiH, zakazani za ovu godinu, budu proglašeni nevažećim.