Banja Luka
0

Fule: BiH može u EU, ali samo kao jedna zemlja

SRNA
Stefan Fule
Stefan Fule
Komesar za proširenje EU Stefan Fule izjavio je večeras u Banjoj Luci da se evropska perspektiva BiH treba ostvariti, ali ne na račun entiteta, odnosno Republike Srpske (RS) i Federacije BiH (FBiH).

"Jasno je da BiH, iako je decentralizovana, može da postane član EU, ali samo kao jedna zemlja", rekao je File novinarima nakon sastanka sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom večeras u Banjoj Luci.

On je naglasio da političari u RS i Sarajevu imaju dosta toga u svojim rukama i dodao da je Evropska komisija spremna da pomogne BiH.

"Političari u BiH, uz međusobni dijalog i kompromis i uz saradnju sa Evropskom komisijom, mogu građane ove zemlje da povedu ka EU", dodao je Fule.

Prema njegovim riječima, nema posebnih modela u EU kada je riječ o uređenje neke zemlje.

Fule je napomenuo da postoji funkcionalan mehanizam koordinacije koji će omogućiti BiH da govori jednim glasom na putu ka EU. 

On je istakao da će postojati podrška Evropske komisije kada je riječ o zatvaranju OHR-a, podsjetivši da je neophodno ispuniti pet ciljeva i dva uslova.
Fule je naglasio da je sa Dodikom saglasan da BiH ne treba za zemljama zapadnog Balkana da zaostaje na putu ka EU.

"EU želi da vidi više svog prisustva u BiH i to je navedeno u deklaraciji o BiH, koju su prije par mjeseci usvojili ministri inostranih poslova EU", rekao je Fule.

Fule je istakao da BiH mora uskladiti ustav sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i donijeti zakon o državnoj pomoći.

Govoreći o strukturalnom dijalogu koji je danas počeo u Banjoj Luci, Fule je ocijenio da je to dugoročan proces.

"Strukturalni dijalog bitan je zato što otvara pitanja koja su važna za građane BiH", rekao je Fule i naveo da će tokom ovog procesa biti razmatrana četiri pitanja koja je kandidovala RS. 

On je naglasio da je strukturalni dijalog stalan proces kojim će se uz pomoć Evropske komisije i dogovora domaćih političkih lidera BiH provesti ka EU.
Sastanku Fulea i Dodika prisustvovali su ministar za ekonomske odnose i privrednu saradnju RS Željka Cvijanović, predmijer RS Aleksandar Džombić i predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić.