BiH
1

Fuelle: Male šanse za kandidaturu BiH do kraja godine

SRNA
Stefan Fuelle
Stefan Fuelle
Evropski komesar za proširenje Stefan Fuelle izjavio je da su male šanse da BiH do kraja godine dobije status kandidata za EU, ali da je to moguće tokom sljedeće godine.

File je podsjetio da je uslov dosljedna primjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, tačnije usvajanje Zakona o državnoj pomoći i uspostavljanje tijela za državnu pomoć na nivou BiH, što je nedavno učinjeno, te uvjerljivi napori da bude riješen slučaj ''Sejdić i Finci''.

"Političari u BiH znaju veoma dobro šta znače uvjerljivi napori. Formiranje komisije radi rješavanja ovog pitanja nije dovoljno. Dakle, sve je u rukama političara", rekao je Fuelle za Radio "Slobodna Evropa" u Bratislavi, gdje je učestvovao na konferenciji o globalnoj sigurnosti.

Fuelle je istakao da BiH može postati članica EU samo kao jedinstvena i funkcionalna država koja je u stanju da "govori jednim glasom".

On je istakao da će EU nastojati da granica između Hrvatske i BiH, nakon ulaska Hrvatske u Uniju, ne postane barijera za BiH, već prednost i šansa za nju.

"Naravno, potrebno je riješiti neka praktična pitanja, kao što su sanitarna kontrola", istakao je Fuelle.

Fuelle je rekao da je njegova ambicija da sve zemlje u regionu nastave reforme i budu na putu ka EU, bez mogućnosti da taj proces bude doveden u pitanje.