Optimistični komesar EU
0

Fuele: BiH uz Sorensena ima veće šanse nego ranije

SRNA
Stefan Fule
Stefan Fule
Komesar EU za proširenje Stefan Fule rekao je Srni da je BiH sada u boljoj situaciji nego ranije i istakao da se ne slaže sa konstatacijama da će sve ostale zapadnobalkanske zemlje napredovati u evrointegracijama, a BiH fatalno zaostati.

Fule je istakao da je teza o umoru EU od proširenja mit, za šta je najbolji dokaz to što su zaključeni pregovori Hrvatske sa EU.

Postoji velika šansa da se pozitivni momenat kreiran završetkom hrvatskih pregovora i hapšenjem Ratka Mladića, koje će pogurati naprijed Srbiju, pozitivno odrazi i na integracije BiH, rekao je Fule u neformalnom razgovoru sa dopisnicima iz regiona, nakon konferencije za novinare povodom završetka pregovora Hrvatske sa EU.

Odgovarajući na pitanje na čemu temelji svoje zaključke, Fule je rekao da BiH sada ima vrlo jasan okvir koji joj omogućava napredovanje. 

"U detalj su joj poznati koraci koje mora da napravi za naredne faze napredovanja. Osim toga, imenovan je šef delegacije (EU u BiH Peter) Sorensen koji će da bude direktna veza između Brisela i BiH. Uz to, napredovanje Srbije takođe će motivisati BiH", naglasio je Fule.

On je naveo da je završetak pregovora Unije sa Hrvatskom vrlo snažan signal za zemlje zapadnog Balkana i da je iz toga vidljiva kredibilnost procesa proširenja, a što je i dokaz da "zemlje zapadnog Balkana, pod uslovom dostizanja standarda, mogu da idu naprijed".

"Postoji li bolji dokaz da je umor od proširivanja mit, nego taj da su hrvatski pregovori zaključeni? Krajem godine, na primjer, moguće je dalje napredovanje još tri zapadnobalkanske države u evrointegracijama", rekao Fule, aludirajući na Crnu Goru, Srbiju i Makedoniju. 
On je napomenuo da je na zemljama regiona da li će iskoristiti "realan i snažan momenat" nakon zaključenja hrvatskih pregovora i hapšenja Mladića, dodajući da Crna Gora može da dobije pregovore krajem godine, što zavisi samo od ispunjavanja uslova.

Fule je najavio da će u oktobru biti poznato šta mogu da očekuju Srbija i Crna Gora u pregovorima sa EU jer će tada Evropska komisija objaviti procjenu, a onda će zemlje članice imati vremena do decembarskog samita da o tome razmišljaju. 

"Ako svi uslovi budu ispunjeni, teško je zamisliti da bi zemlje članice odbile preporuku'', rekao je Srni komesar EU za proširenje Stefan Fule.