BiH
27

FUCZ kod Gornjeg Vakufa pronašla i uništila jednu minu i dva tromblona

Klix.ba
Timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) su deminirali lokaciju Voljice - Kute I i II kod Gornjeg Vakufa gdje su pronašli i uništili jednu minu i dva tromblona.

Deminiranje kod Gornjeg Vakufa, ukupne sumnjive površine 89.966 metra kvadratna, obavili su deminerski tim za uzorkovanje i tim za mehaničku pripremu zemljišta. Pronađena su i uništene jedna mina PPMR - Čapljinka, a od neeksplodiranih ubojnih sredstava - dvije tromblonske kumulativne mine M-60 i dvije tromblonske trenutne mine M-60.

Deminiranje na zadatku Voljice – Kute I i II, koji je udaljen 4,5 kilometra od Gornjeg Vakufa su obavili deminerski tim za uzorkovanje i tim za mehaničku pripremu zemljišta FUCZ, a ukupna sumnjiva površina ovoga zadatka iznosila je 89.966 metra kvadratna.

Pronađena su i uništene jedna mina PPMR - Čapljinka, a od neeksplodiranih ubojnih sredstava - dvije tromblonske kumulativne mine M-60 i dvije tromblonske trenutne mine M-60.

Ova lokacija se nalazi u blizini Gornjeg Vakufa, između naselja Jagnjid i Kute, uz koju prolazi put koji povezuje ova dva naselja i svakodnevno ga koristi lokalno stanovništvo. Nakon deminiranja lokacije stekli su se uslovi za sigurnii pristup lokalnog stanovništva parcelama s ciljem bavljenja poljoprivredom i stočarstvom.