BiH
466

Fuad Backović Deen: Montenova muzika nije imala ni vjeru ni naciju

Piše: E. S. H.
Jedan od mlađih muzičara koji je imao priliku i sreću raditi sa Kemalom Montenom je Fuad Backović Deen. Snimili su duet "Zaleđena česma". Deen je za Klix.ba rekao da je Kemina posebnost bila u tome što njegova muzika nije imala ni vjeru ni naciju.

"Kemo je bio jedan specifičan vokal i specifičan muzičar koji je ostavio toliko toga iza sebe. Bio je veliki muzičar i zvijezda u bivšoj Jugoslaviji, a to je nastavio biti i poslije. Svi ga vole i njegova muzika i umjetnost nikada nisu imale ni naciju ni vjeru, a to je danas mladim generacijama veoma teško postići", kazao je Deen.

Dodao je da je znao za njegovu bolest, ali da vjerovatno niko nije bio upoznat o ozbiljnosti situacije. Smatra da je Kemo velika legenda muzičke scene bivše Jugoslavije i da je njegova smrt veliki gubitak za kulturnu baštinu cijele bivše države.

"Lično mi je bila velika čast, kao veoma mladom, da sam mogao raditi s njim i stajati na istoj sceni, gostovati na njegovom albumu i na njegovim koncertima. Volio sam slušati njegove savjete jer je ostavio veliki pečat, kako na starije, tako i na mlađe generacije. Pjesme koje je Kemo pjevao su veliki hitovi i živjet će još mnogo", izjavio je Backović.

Posebno je istakao njegove savjete koji mu mnogo znače i kojih se Deen dobro sjeća.

"Rekao mi je da moram biti uporan, da sam drugačiji i da sam pojava na kakvu ljudi nisu navikli, da moram biti uporan jer posjedujem muzički kvalitet i dobar vokal i da jednostavno ustrajem u onome što sam naumio. Rekao mi je i da se ne mijenjam ni zbog koga i ni zbog čega", prisjetio se Fuad Backović.