Programski kolegij
0

FTV poziva Rijaset IZ da prestane sa napadima

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Programski kolegij Federalne televizije uputio je pismeni poziv Rijasetu Islamske zajednice u BiH i reisu Mustafi Ceriću da, kako ističu, predstane s napadima na ovu TV kuću.

"U pravilu, svakih šest mjeseci, Federalna se televizija pokušava lažno prikazati kao medij koji širi tzv. islamofobiju, te nas ne čudi da smo ponovno izloženi sličnim napadima", stoji u saopštenju ovog medija.

"Uprkos činjenici da je Regulatorna agencija za komunikacije odbacila sve prigovore koje je Islamska zajednica pokrenula protiv FTV-a, označivši ih kao neosnovane, pojedinci iz tih struktura i dalje nastavlju sipati lažne optužbe na račun FTV-a, te vrijeđati naše novinare", navodi Programski kolegij FTV-a.

Kritikuju i "pojedine zvaničnike" za pribjegavanje "prizemnim sredstvima", pa čak i optužbama da FTV griješi što se suprostavlja politici premijera Republike Srpske Milorada Dodika.

Iz FTV-a poručuju da nikada neće pristati na cenzuru, niti podleći pritiscima, te dodaju da su svi diplomati, a posebno oni koji dolaze iz "nama prijateljskih zemalja kakva je SAD", dobrodošli u njihovom programu.

Dodaju i da su reisa Cerića u više navrata pozivali u program FTV-a, ali je on to odbijao.

"FTV će se zbog ovog najnovijeg napada obratiti svim institucijama za zaštitu ljudskih prava i novinarskih sloboda", stoji na kraju saopštenja Programskog kolegija FTV.