BiH
0

FT: Kandidate iz ex-Yu čekaju rigorozniji uvjeti nego Bugarsku i Rumuniju

FENA
Na vanjskopolitičkim stranicama britanski listovi u srijedu redom pozitivno ocjenjuju odluku Evropske komisije da odobri ulazak Rumunije i Bugarske u Evropsku uniju 1. januara - ali samo pod veoma strogim uvjetima.

The Times piše da je to opravdano, ne zbog straha od masovnog egzodusa Rumuna i Bugara u bogatije članice Unije, već zbog neriješenih problema korupcije i organiziranog kriminala u tim zemljama.

"Proširenje Unije je važan posao, i zato mora biti obavljen na način na koji obični Evropljani neće izgubiti povjerenje u njega", piše Times.

Financial Times na istu temu "zamora s proširenjem" piše o "bolesnicima nove Evrope".

"Novoj poljskoj vladi se zamjera rasplamsavanje populističkog nacionalizma, slovačkoj administraciji širenje ksenofobije, dok je novi mađarski premijer izazvao masovne demonstracije priznanjem da je lagao da bi dobio izbore", piše ovaj list.

"Sve je to narušilo povjerenje u ovaj proces, tako da će potencijalni kandidati za članstvo s prostora bivše Jugoslavije biti izloženi još rigoroznijim uvjetima nego Bugarska i Rumunija kada se jednom budu približili ulasku u Evropsku uniju", zaključuje Financial Times.