BiH
2

FŠCZ: Vodostaji u opadanju osim u Posavini, opasnost od pojave novih klizišta

FENA
Direktor federalnog hidrometeorološkog zavoda Almir Bijedić izjavio je danas na pres-konferenciji Federalnog štaba civilne zaštite u Sarajevu da se danas u BiH očekuju male padavine, od dva do šest litara, te da bi sutra trebala biti nastavljena stabilizacija vremena uz smanjenje padavina.

"Od ponedjeljka do petka ne očekujemo padavine, izuzev lokalnih pljuskova, a dnevne temperature će porasti na 22, pa i 26 stepeni", rekao je Bijedić i dodao da sve to povoljno djeluje na vodotoke čiji novoi opadaju.

Pojasnio je da vodostaji u Sarajevskom polju - gornji tok sliva rijeke Bosne, u stalnom opadanju i da prognoziraju daljnji pad vodostaja i smirivanje rijeke, te da je situacija identična u srednjem toku, oko Zenice, Zavidovića i Maglaja, a da su vodostaji Sane i Une također u blagom opadanju.

"Kritično je u Bosanskom Šamcu, na ušću Save, jer je poplavni val koji je napravio probleme u donjem toku rijeke Bosne došao na to područje, i ovakvo stanje će tamo potrajati naredna dva ili tri dana", istakao je Bijedić.

Naglasio je da su količine padavina u posljednja tri dana nekoliko puta nadmašile prosječnu količinu padavina za čitav maj, što je uzrokovalo rekordno visoke vodostaje.

"U Zenici je 1968. zabilježena najveća visina vodostaja 530 cm a sad je bila 600 cm, u Tuzli je najveći vodostaj Jale 2001. bio 710 cm a sad je 850 cm, u Maglaju je 1991. zabilježeno 647 cm, sad je iznad 775 cm, a ne znamo tačno koliki jer je stanica potopljena", precizirao je Bijedić.

Kazao je da je iz Srbije dobio informaciju da iz BiH dolazi 5.500 kubnih metara vode u sekundi, što govori da je riječ o katastrofi nezapamćenih razmjera.

Direktor Federalnog zavoda za geologiju Hazim Hrvatović izjavio je da je naophodno upozoriti stanovništvo na mogućnost pojave klizišta na mjestima gdje dosad nisu bila evidentirana.

"O takvim pojavama potrebno je odmah obavijestiti općinske centre Civilne zaštite kako bi stručnjaci izašli na teren da vide šta može biti urađeno hitnim mjerama", rekao je Hrvatović.

Dodao je da je dobio informaciju da je pokrenuto veliko klizište na području Kladnja, gdje je već pet kuća iseljeno, te da su geolozi na terenu i poduzimaju mjere da spriječe dotok vode koji je evidentan.

"Zavod je prije 13 godina izdao priručnik "Kako živjeti na klizištu" s detaljnim informacijama kako nastaje klizište, kako ga sanirati i koje hitne mjere poduzeti i koji je ranije distribuiran u sve kantonalne i općinske uprave Civilne zaštite, a distribuirat ćemo ga ponovo u printanoj i elektronskoj formi", kazao je Hrvatović.

Komandant Federalnog štaba civilne zaštite Jerko Ivanković Lijanović rekao je da je danas u Posavinu upućen helikopter s pomoći u materijalu za ojačavanje nasipa, a u toku je i priprema čamaca koji će u toku dana biti poslani za Posavski kanton.

"Zbog mogućih pokretanja novih klizišta donesena je preporuka da stanovništvo potencijalno kritičnih područja prati situaciju, javlja promjene i postupa po preporukama nadležnih organa", istakao je Ivanković Lijanović.

Stanovništvu na područjima s kojih se voda povlači poručio je da slijede upute Civilne zaštite o načinu na koji će se vraćati u svoje domove i upotrebljavati prostore koji su bili poplavljeni kako ne bi došlo do dodatnih neželjnih posljedica.

"Zadužili smo kantonalne i općinske uprave civilne zaštite da u saradnji s Crvenim križom i drugim humanitarnim organizacijama organiziraju prikupljanje i podjelu pomoći za ugroženo stanovništvo, a odaziv građana za sada je dovoljan i ta pomoć stiže tamo gdje je potrebna", rekao je Ivanković Lijanović i dodao da će Vlada FBiH na današnjoj sjednici donijeti odluke kojim će dodatno pojačati tu pomoć.

Na pres-konferenciji je istaknuto da osim pripadnika Civilne zaštite, vatrogasaca, policije, te Oružanih snaga BiH, na saniranju posljedica i pružanju pomoći stanovništvu maksimalne napore ulažu i željezničari, putari i građevinci.