BiH
0

Fried: Uz reforme BiH sve bliža evroatlantskim integracijama

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pomoćnik državnog sekretara SAD-a za Evropu i Evroaziju Daniel Fried izjavio je danas da će Bosna i Hercegovina biti sve bliža članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u kako se budu provodile neophodne reforme, kao što je reforma policije, te da će na taj način osigurati bolju budućnost za sebe.

Fried je nakon posjete Komandi za podršku Oružanih snaga BiH u kasarni "Kozara" u Banjoj Luci kazao da je reforma odbrane u BiH uspješna reforma za koju su mnogi mislili da će biti nemoguća u BiH.

"Ovo je jedan veliki korak u izgradnji nacije i države BiH i ona je ogroman i ključan korak na putu BiH ka nepodijeljenim transatlantskim integracijama", kazao je Fried u izjavi novinarima i dodao da zbog uspješnog iniciranja reforme odbrane, BiH je pozvana da bude dio "Partnerstva za mir".

V.d. ministrica odbrane BiH Marina Pendeš zahvalila je američkoj delegaciji na podršci Oružanim snagama BiH, navodeći da je i ova posjeta pokazatelj opredijeljenosti SAD-a i njegove podrške u daljnjem reformskom procesu Ministarstva odbrane BiH i samim tim BiH.

Ona je zahvalila SAD-u za dugogodišnju podršku i pomoć, kako u obuci ljudstva tako i opremanju središta komande.

Pomoćnik državnog sekretara SAD-a za Evropu i Evroaziju kazao je da još nije razgovarao s predstavnicima BiH o mogućem odlasku jedinice Oružanih snaga BiH u Afganistan, dodajući da je SAD zahvalan BiH jer je jedinica naše zemlje angažirana u Iraku.

"Očekujemo i bit će nam drago da dobijemo pomoć svih savezničkih i partnerskih zemalja i u Afganistanu za koji se nadamo da će na svom putu da se izbori protiv terorizma i da će postati uspješna država", kazao je Fried.

Komentirajući ovo pitanje, Pendeš je kazala da je u toku potpisivanje ugovora s vojnicima, s obzirom na to da je usvojen pravilnik o plaćama i stekli su se uvjeti za implementaciju odluke Predsjedništva.

"Prvi problem s kojim se susreće Ministarstvo obrane BiH je problem oko preuzimanja imovine perspektivnih lokacija, a na jednoj se danas nalazimo, i očekujem da će u naredna dva tjedna sigurno doći do sastanka u organizaciji predsjedavajućeg Vijeća ministara s entitetskim premijerima s ciljem oklanjanja određih nedostataka tog sporazuma", kazala je Pendeš.

Ona je dodala da je budžet za svake oružane snage, pa i BiH, na neki način ograničavajući faktor i za ovu godinu, kao godinu tranzicije, predvidjelo se da se nađe novac da se mogu obučiti i opremiti ljudi.

"Odluku donosi Predsjedništvo BiH, potvrđuje parlament i u ovom momentu, kao predstavnica Ministarstva obrane BiH, ne bih željela da kažem nešto iza čega Predsjedništvo i parlament neće stajati", dodala je Pendeš.

Istakla je i da vjeruje da će Ministarstvu odbrane biti nadoknađen novac za koji je "zakinuto" u usvajanju budžeta za odbranu.