Pet godina zabrane ulaska u BiH
0

Frendi Omar ponovno deportovan u Alžir

Sarajevo-x.com
Imigracioni centar Istočno sarajevo
Imigracioni centar Istočno sarajevo
Alžirski državljanin Frendi Omar, koji je proglašen prijetnjom po nacionalnu sigurnost Bosne i Hercegovine, danas je, u pratnji službenika Službe za poslove sa strancima, deportovan u matičnu zemlju. Uz mjeru protjerivanja izrečena mu je i zabrana ulaska u Bosnu i Hercegovinu u narednih pet godina.

Frendi Omar je u januaru 2010. godine već jednom bio deportovan iz naše zemlje, uz zabranu povratka u trajanju od tri godine.

Krajem septembra prošle godine lociran je na području Čajniča. Nakon što je utvrđeno da je ovaj državljanin Alžira ilegalno ušao u Bosnu i Hercegovinu te da ilegalno boravi u našoj zemlji, smješten je u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu, gdje je do danas čekao okončanje procedure za njegovu ponovnu deportaciju u Alžir.

Frendi Omar je ranije koristio više identiteta, čime je nastojao izbjeći deportaciju iz Bosne i Hercegovine.

Trenutno u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu boravi 39 stranih državljana, među kojima su i tri osobe, koje su sigurnosne institucije Bosne i Hercegovine proglasile prijetnjom po nacionalnu sigurnost naše zemlje.

Pored njih, pod nadzorom Službe za poslove sa strancima je i jedan strani državljanin, koji također predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost BiH, a kojem je odlukom Suda BiH određena mjera nadzora na kućnoj adresi, uz svakodnevnu obavezu javljanja Terenskom centru Zenica.