BiH
684

Fratar, efendija i paroh zajedničkim kafama nastoje širiti mir i prijateljstvo

Piše: A. B.
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Predstavljanje programa trogodišnjeg projekta naziva "Unapređenje međureligijske izgradnje mira" upriličeno je danas u Mostaru za predstavnike Međureligijskog vijeća BiH iz Livna, Trebinja i Goradža.

Predavanju su prisustovali članovi Međureligijskih vijeća kao i predstavnici sve tri vjerske konfesije u BiH. Novi program zajednički pokreću Međureligijsko vijeće i Catholic Relief Service.

U rad svakog od pojedinih odbora su uključeni lokalni vjerski službenici koji zajedničkim zalaganjem nastoje poboljšati i međusobno približiti pripadnike različitih konfesija. Pozitivan primjer ovih nastojanja su članovi odbora iz Livna, pri čemu katolički svećenik, pravoslavni paroh i efendija barem jednom sedmično u centru Livna piju kafu. Prema njihovim navodima, to je dokaz da se među pripadnicima različitih konfesija može razviti pravo i istinsko prijateljstvo.

Fra Josip Jukić, predsjednik Odbora za međureligijsku saradnju Livna i župni vikar u župi Svih svetih kazao je da sa svojim kolegama nastoji poslati poruku ljudima da se može zajedno živjeti i djelovati.

“Mi smo vjerski službenici koji primjerom nastojimo pokazati suživot. Efendija Edin je imao kod nas predavanje za katoličku i za djecu islamske vjeroispovijesti nakon napada u pariskom magazinu Charli Hebdo, da predstavi našoj djeci islam kao religiju knjige, a ne kao religiju nasilja. Ja sam kod njega nedavno imao predavanje o kocki. Mladi gledaju nas i onda i oni pomjeraju granice u svojim glavama, koje su nam u ovoj državi nametnute već dugi niz godina“, kazao je fra Josip. Efendija Edin Ješarević, profesor vjeronauke i član Međureligijskog odbora u Livnu, u taj grad je došao prije šest godina.

"Upoznajući sebe i drugoga postavlja se i nivo društvenih odnosa na jedan kvalitetniji način. Nastojimo djelovati zajednički u različitim projektima. Pomagali smo zajedno mještane poplavljenih naselja pa je sve dobilo i jedan socijalni karakter. U samom Livnu ima dosta pomaka između nas samih i između mladih, što nam je vrlo bitno. Željko, Josip i ja nastojimo svakodnevno ili barem jednom sedmično pored svih aktivnosti zajedno popiti kafu u centru grada. Na taj način prenosimo poruku o miru i suživotu", kazao je efendija Edin.

Paroh livanjski Željko Đurica, pravoslavni svećenik u Livnu, kaže da je Livno u posljednjih 10 godina postiglo veliki napredak u smislu suživota pripadnika različitih vjeroispovijesti.

"Moje kolege i ja nastojimo u praksi spontanim druženjima pokazati da je suživot moguć. Dobar dio ljudi je otvoren za dijalog i suživot, ali ima i onih koji se tome protive. Ako oni postanu manjina onda će to biti dobro za sve u BiH", smatra Đurica.

Božana Ivelić Katava, stručna savjetnica međureligijskog vijeća, kazala je kako će se u idućem razdoblju posebno podržavati rad odbora u Bihaću, Zenici, Livnu, Goradžu, i Trebinju i to kroz programe osnaživanja kapaciteta članova odbora i podrške realizaciji programa u lokalnim sredinama.