Haški tribunal
0

Franku Simatoviću odobreno privremeno puštanje na slobodu

FENA
Haški tribunal (Foto: Reuters)
Haški tribunal (Foto: Reuters)
Sudsko vijeće u četvrtak je odobrilo bivšem komandantu Jedinica za specijalne operacije DB-a Franku Simatoviću privremeno puštanje na slobodu u Beograd, tokom ljetnje pauze u radu Haškog suda, koja počinje u petak, saopćeno je u četvrtak iz tog suda.

Simatović će iz pritvorske jedinice krenuti za Beograd čim se obave sve neophodne praktične pripreme, a u Sheveningen mora da se vrati najkasnije do 23. augusta, navedeno je u odluci, prenosi Tanjug.

Simatovićeva odbrana je 25. juna zatražila njegovo privremeno puštanje na slobodu i priložila je neophodnu pisanu garanciju Srbije, dok se optužba usprotivila, obrazlažući da je proces već u poodmakloj fazi i da je mnogo dokaza iznijeto protiv optuženog i da postoji rizik da se ne vrati na nastavak procesa.

Međutim, Sudsko vijeće je utvrdilo da nema opasnosti da se optuženi neće vratiti u predviđenom roku na nastavak suđenja.

Simatović je zajedno s bivšim šefom DB-a Jovicom Stanišićem optužen za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu radi prisilnog i trajnog uklanjanja većine nesrba, prvenstveno Hrvata i Bošnjaka iz velikih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine, od augusta 1991. do decembra 1995. godine.