BiH
54

Franjo Topić: Papa je izabrao BiH zbog izmiješanosti tri vjere na malom prostoru

Piše: I. P.
Papa Franjo danas je vjernicima okupljenima na Trgu Sv. Petra u Vatikanu obznanio da će 6. juna ove godine posjetiti Sarajevo.

Vijest je ubrzo obišla svjetske medije, a predsjednik HKD-a Napredak Franjo Topić za Klix.ba otkrio je da njegova namjera ipak nije iznenađujuća.

"Vijest nije baš iznenadna jer znamo da je papa kanio doći prošle godine povodom obilježavanja početka Prvog svjetskog rata. Posjeta je otkazana zbog nereda koji su se desili u februaru, a papa je sada pozvan i od Crkve i od države BiH tako da se ova posjeta ipak očekivala", rekao je Topić fokusirajući se na simbolični značaj posjete Bosni i Hercegovini.

"On je izabrao Bosnu i Hercegovinu zbog njene izmiješanosti tri vjere na relativno malom prostoru. On će poslati poruku mira, dijaloga i ekumenizma što je izuzetno važno pogotovo u vremenima gdje vidimo nemile događaje u Parizu, Nigeriji, Siriji i Iraku", kazao je Topić.

Ovo će biti treća posjeta poglavara Rimokatoličke crkve našoj zemlji. Posljednja posjeta pape desila se 2003. godine, a gradu Sarajevu 1997. godine. Obje posjete obavio je papa Ivan Pavao II.

"Kada je dolazio papa Ivan Pavao II 1997. godine organizacija je trajala nešto više mjesec dana i ocijenjena je vrlo dobrom. Nema razloga da ni ovoga puta ne bude tako", zaključio je Topić za Klix.ba.