BiH
26

Franjevačka ulica u Mostaru prvi put u historiji dobija kanalizaciju

Piše: A. B.
Izgradnjom kolektora mostarska Franjevačka ulica, koja se nalazi u blizini Starog grada, prvi put će u svojoj historiji dobiti kanalizacijske odvode.

Na navedenoj lokaciji već je izvršeno postavljanje kanalizacijske mreže u vrijednosti od oko milion maraka, a prije nekoliko dana radnici firme Amitea krenuli su s postavljanjem asfalta.

Cjelokupna rekonstrukcija trebala bi biti privedena kraju do 1. novembra 2015. godine.

Iz sredstava gradskog proračuna za ovu godinu kad je riječ o cestovnoj infrastrukturi predviđeno je i 90.000 KM za izgradnju ulice i rasvjete nakon radova primarne kanalizacijske mreže Franjevačke ulice.

Naselje u smradu

Veselko Krtalić, povjerenik Mjesne zajednice Podhum, kazao je kako je izgradnja kolektora historijski trenutak za grad Mostar, cijelu regiju, ali i za ovaj dio grada koji nikada nije imao kanalizaciju.

“Od svog rođenja živim u Franjevačkoj ulici. Ljudi nikada nisu mogli normalno živjeti. Naselje je bilo puno fekalija, svi smo se bojali za zdravlje svoje djece. Sretan sam što će ova ulica konačno dobiti kanalizaciju”, kazao je Krtalić.

Prema njegovim riječima, građani naselja Podhum svih ovih godina borili su se s invazijom komaraca i insekata, jer je naselje imalo otvorenu kanalizaciju.

"Teško nam je bilo izboriti se na kraj sa svim tim insektima. Ovim povodom zahvaljujem se gradskim vlastina na poduhvatu koji je značajan za sve nas", dodao je Krtalić.

Stogodišnji projekat

Podsjetimo, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je u decembru prošle godine potpisao ugovor o izgradnji glavnih kanalizacijskih kolektora Mostara. Prvi ugovor je potpisan s firmom HP Investing d.o.o. u vrijednosti od oko dva miliona maraka kojim se gradi kolektor dužine 1.800 metara od završetka Bulevara do Šemovca.

Drugim ugovorom u vrijednosti od oko milion maraka potpisanim s tvrtkom Amitea gradi se kolektor od Franjevačke ulice do ulice Fra Didaka Buntića u dužini od 1.250 metara. Radovi su započeli početkom aprila 2015. godine, a rok izvršenja je devet mjeseci.

Inače, vrijednost izgradnje glavnih kanalizacijskih kolektora na području Mostara procijenjena je na 12 miliona eura. Tokom naredne godine planirano je i potpisivanje ugovora za tri podzemna tunela.