BiH
0

Francuski senatori u posjeti BiH

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, savjetnik člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića Boris Buha i diplomatski savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića Nerkez Arifhodžić primili su danas francuske senatore Didijea Buladoma (Didier Boulaudom) i Kristijana Kambonoma (Christian Cambonom), članove Komisije za vanjske poslove, odbranu i sigurnost.

Tokom susreta, predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić je kazao da Bosna i Hercegovina želi da napreduje i da, bez obzira na sve teškoće i okolnosti sa kojima se suočava, ne zaostaje za drugim zemljama, pa ni sa zemljama članicama Evropske unije.

Prema njegovim riječima, važnije je da BiH ispunjava zadatke nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji, nego sam datum potpisivanja Sporazuma. Naglasio je da će učlanjenjem u Evropsku uniju, BiH morati primijeniti evropske strandarde ali i da BiH može biti koristan član Evropske unije.

Predsjedavajući Silajdžić je rekao da BiH predstoji dosta posla, ali da će se uz pomoć Evropske unije taj posao okončati. On je dodao da Bosna i Hercegovina želi uspješne odnose sa Francuskom i u narednom periodu, dok Francuska bude predsjedavala Evropskom unijom te istaknuo želju da Francuska nastavi tretirati BiH kao centralno pitanje u jugoistočnoj Evropi jer, kako je rekao, ona to i jeste, te da BiH sa svojom multikulturalnošću i multietničnošću može poslati poruku cijelom svijetu.

Silajdžić je istaknuo da je dosadašnja saradnja sa Francuskom dobra ali da treba unaprijediti odnose na privrednom planu. Bosna i Hercegovina, prema njegovim riječima, ima resurse, posebno energiju, ali i turizam, drvnu industriju, vodu.

Prema riječima senatora Didijea Buladoma, Francuska pažljivo prati situaciju na Balkanu i ulazak zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju. On je naglasio da Francuska želi da podupre BiH u procesu ulaska u Evropsku uniju te da je Francuska nestrpljiva da BiH vidi u Evropskoj uniji, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.