Suđenje Ratku Mladiću
2

Francuski oficir: VRS namjerno gađala civile iz snajpera

Klix.ba
Ratko Mladić
Ratko Mladić
U nastavku suđenja Ratku Mladiću, bivši francuski oficir UNPROFOR-a je posvjedočio da je 1995. godine Vojska Republike Srpske (VRS) “stalno i nasumično” granatirala grad i civile “namjerno” gađala iz snajpera.

Zaštićeni svjedok RM-055 rekao je da su dejstva snajperista VRS-a bila “profesionalna i racionalna s obzirom na cilj koji su imala”, pojasnivši da smatra da su ciljevi bili “blokada grada” i “uništavanje morala stanovništva”.

“To znači da bi za napadača koji ne pati od etičkih obzira bilo razborito služiti se sporadičnom i nasumičnom artiljerijskom paljbom te snajperskom vatrom po civilima”, dodao je on.

Francuski oficir potvrdio je da je VRS na Sarajevo ispaljivala i modifikovane avio-bombe rekavši da je bio očevidac kada je takva bomba 28. juna 1995. pogodila zgradu sarajevske televizije.

Mladić, bivši komandant VRS-a, optužen je za teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, genocid počinjen u Srebrenici i još sedam opština, progon Bošnjaka i Hrvata, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

RM-055 je naveo da je 28. avgusta 1995. godine “vrlo jasno čuo minobacački plotun” koji je pogodio ulicu ispred tržnice Markale. Kada je desetak minuta kasnije stigao na poprište eksplozije, kako je kazao, “posljednji leševi i komadi ljudskih tijela bili su odnošeni i započelo je čišćenje ulice”.

Prema optužnici protiv Mladića, granate koje su ispred Markala ubile 43, a ranile 75 osoba bile su ispaljene sa položaja VRS-a.

Odgovarajući na pitanja Mladićevog branioca Branka Lukića, RM-055 je potvrdio da je Armija BiH (ABiH) u Sarajevu imala “maksimalno 150” komada teškog oružja i da su Bošnjaci opstruirali napore UNPROFOR-a da to oružje stavi pod nadzor.

“Obje zaraćene strane nastojale su prikriti svoja oruđa”, naglasio je RM-055.

Prema iskazu svjedoka, Prvi korpus ABiH je u Sarajevu imao “7.000-8.000 vojnika”. Nakon što mu je branilac Lukić predočio da je, po dokumentima ABiH, taj korpus imao 35.000 boraca, RM-055 je odgovorio da nisu svi bili u gradu.

Na sugestiju Mladićevog branioca, RM-055 je potvrdio da je ABiH napadala iz Sarajeva, dok je VRS na te napade “reagovala”. Odbacio je, međutim, da su civili u gradu bili “kolateralne žrtve” razmjene vatre, naglasivši da je na “prolaznike” bila otvarana “namjerna vatra”.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u utorak, 22. januara, prenio je BIRN Justice Report.