BiH
0

Francuski minolovac "Orion" 27. aprila pristaje u Neum

FENA
Neum
Neum
Minolovac "Orion" uplovit će 27. aprila u bh. teritorijalne vode i do 30. aprila ostati usidren u kanalu Neum-Klek u neposrednoj blizini grada Neuma. Ovo je treće pristajanje u Bosni i Hercegovini jednog broda francuske državne mornarice u periodu od tri godine.

U saopćenju Ambasade Francuske u BiH pozivaju se mediji iz Bosne i Hercegovine da 27. aprila u Neumu u prisustvu bosanskohercegovačkih vlasti i predstavnika diplomatskog kora posjete brod u 15.45 sati i prisustvuju prijemu u hotelu "Stela" u 18.00 sati koji priređuju Marvse Berniau, ambasadorica Francuske u BiH, potpukovnik Arnold, ataše za odbranu i kapetan korvete Nastorg, komandant "Oriona".

Minolovac "Orion" dug je 51,5 m a njegova posada broji 49 mornara. To je trodjelni minolovac plod saradnje francuske, belgijske i holandske mornarice, a 14. januara 1986. stavljen je u aktivnu službu. Baziran je u Tulonu a jedan je od trinaest minolovaca ove vrste u francuskoj državnoj mornarici.

Trodjelni minolovci obavljaju različite misije u skladu s vojnim zadacima i u službi zaštite javnog interesa: garancija su za slobodan promet ratnih ili trgovačkih brodova u područjima za koje se pretpostavlja da su minirana; kontrolišu pristupe dvjema francuskim vojnim lukama (Brest i Tulon) i najvažnijim atlantskim i mediteranskim trgovačkim lukama Francuske preko kojih se obavlja 80 posto trgovačke razmjene; kontrola/deminiranje područja za sidrenje, odmor ili iskrcavanje; kontrola/deminiranje prilaza stranim lukama u okviru sporazuma o odbrani...