Bernard Kouchner
0

Francuski ministar vanjskih poslova u posjeti BiH

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministri vanjskih poslova Republike Francuske i Republike Češke, Bernard Kouchner i Karei Schwarzenberg, u okviru svoje posjete BiH danas će se susreti s članovima Kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH, predsjedavajućim klubova poslanika u Predstavničkom domu i klubova naroda u Domu naroda, kao i članovima Zajedničke komisije za evropske integracije i Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma.

Kouchner će posjetiti Sarajevo, zajedno sa svojim češkim i švedskim kolegama, Karelom Schwarzengergom i Carlom Bildtom.

U okviru posjete Koushner će održati predavanje na temu "Šta očekujete od Evrope?" na Faluktetu potičkih nauka nakon koje će uslijediti rasprava sa studentima.

Ministri će razgovarati sa trojicom članova Predsjedništva BiH, novim visokim predstavnikom i specijalnim predstavnikom Evropske unije, Valentinom Inzkom, premijerom BiH, Nikolom Špirićem i ministrom vanjskih poslova, Svenom Alkalajem.

Ova zajednička posjeta trojice ministara evropske trojke potvrdit će ustrajnost angažmana EU u korist BiH i ohrabriti bosanske lidere da provedu reforme koje zahtijeva međunarodna zajednica. Ove reforme su neophodne kako bi se nastavilo približavanje BiH Evropi.

Na bilateralnom planu, Bernard Kouchner će otvoriti novu zgradu francuske ambasade u Sarajevu, položiti vijenac ispred Spomenika poginulim francuskim vojnicima u ulici Điđikovac i posjetiti Francuski kulturni centar Andre-Malraux.