Sastanak Bijedića i Gillesa
0

Francuske kompanije zainteresirane da se uključe u izgradnju Koridora 5C

FENA
Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić sastao se danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sa ambasadorom Francuske u BiH Rolandom Gillesom.

Ministar Bijedić je zahvalio ambasadoru na diplomatskim naporima koje Francuska već decenijama ulaže da bi olakšala Bosni i Hercegovini na njenom putu ka Europskoj uniji, te je upoznao ambasadora o postignutoj dinamici izgradnje Koridora 5C.

"U protekle dvije godine izgrađeno je više autoceste nego u prethodnih petnaest godina i to je trend kakav se planira nastaviti. Prioritet Vlade Federacije BiH je da sve snage usmjeri ka izgradnji autoceste koja će omogućiti lakši protok ljudi i roba, a time i unaprijediti razvoj Bosne i Hercegovine. Vlada Federacije će kroz aktivnosti Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i kroz ispunjavanje zakonskih preduslova učiniti sve da se francuski investitori i kompanije nađu na bosanskohercegovačkim gradilištima i budu jedan od partnera u ovoj značajnoj oblasti", rekao je tokom susreta ministar Bijedić.

Ambasador Francuske upoznao je ministra Bijedića o namjeri i želji francuskih kompanija da se uključe u izgradnju Y kraka na Koridoru 5C, odnosno dionice Žepče - Tuzla - Brčko - Orašje.

Ministar Bijedić ponudio je ambasadoru kao najprihvatljiviji model za finansiranje koncesiju, koja će sigurno biti interesantna velikim kompanijama za koje se vjeruje da će u izgradnju uključiti i domaće podizvođače.

Ambasador Gilles je istaknuo da Francuzi, odnosno Evropljani, vide strateški značaj izgradnje Koridora 5C, koji se ogleda kroz ekonomsko, ali i geopolitičko povezivanje ljudi, te je svoju današnju posjetu nazvao još jednim dokazom da je Evropska unija vrlo motivisana da uzme učešće na izgradnji Koridora 5C.

Ambasador je napomenuo da su predstavnici francuske Vlade i privrede jako raspoloženi za ekonomsku i privrednu saradnju te je dogovoreno, u narednim mjesecima, inteziviranje dogovora i mogućnosti za sastanak francuskih i bosanskohercegovačkih kompanija u vezi sa angažmanom na Koridoru 5C, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.