BiH
1

Francuska zainteresirana za implemetaciju briselske Mape puta

FENA
Igor Radojičić
Igor Radojičić
Francuska snažno podržava evropsko prisustvo u Bosni i Hercegovini i njen evropski put, a zainteresirana je da se briselska Mapa puta implementira, rečeno je tokom razgovora koje je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić danas vodio u francuskom Ministarstvu vanjskih poslova.

Radojičić je razgovarao je s Pierrom Cochardom, generalnim direktorom u francuskom Ministarstvu vanjskih poslova o presudi "Sejdić-Finci" i o mogućnosti da se rješenja koja su dogovorena u RS i Federaciji, prihvate kao zajedničko rješenje koje bi predstavljalo ustavne amandmane koji zatvaraju predmet "Sejdić-Finci".

"Francuski zvaničnici rekli su da će biti zatraženo mišljenje Vijeća Evrope o rješenju za presudu koje treba da bude ponuđeno od strane domaćih subjekata u BiH", saopćeno je iz kabineta predsjednika entitetskog parlamenta.

Tokom razgovora o lokalnim izborima, sagovornici su se usaglasili da je potrebno da se lokalni izbori organizuju na demokratski i miran način, pri čemu su u Ministarstvu vanjskih poslova Francuske naročito izrazili interesovanje za razvoj događaja u pripremi lokalnih izbora u Srebrenici, zatraživši da međunarodne organizacije i posmatrači također blisko prate proces izbora u Srebrenici.

Radojičić je upoznao sagovornike s pripremama za lokalne izbore, uključujući i pripreme za Srebrenicu, izrazivši nadu da će izbori proći u demokratskoj atmosferi, "uz bojazan da se aktuelna kampanja koju vode neke bošnjačke partije, ne pretvori u izborni inžinjering u Srebrenici".

Predsjednik entitetskog parlamenta razgovarao je i sa senatorom Jeanom Pierreom Michelom, predsjedavajućim Grupe prijateljstva zapadni Balkan – Francuska, i senatorima, članovima grupe i članovima Komiteta za vanjske poslove francuskog Senata.