Akcija Društva za ugrožene narode
43

Francuska, Rusija, Njemačka, V. Britanija suodgovorne za genocid

FENA
Tilman Zulch
Tilman Zulch
Povodom početka suđenja optuženom ratnom zločincu Ratku Mladiću pred Međunarodnim Tribunalom za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Den Haagu Društvo za ugrožene narode organizira akciju ispred zgrade Tribunala i podsjeća na suodgovornost evropskih velikih sila za zločine u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine.

Na velikim transparentima Društvo za ugrožene narode optužuje: "Francuska, Rusija, Velika Britanija, Njemačka-suodgovorne za genocid!“ i zahtijeva hitno ujedinjenje Bosne i Hercegovine.

"Bez sumnje je Srbija pod vođstvom Slobodana Miloševića i Dobrice Ćosića u uskoj saradnji s establišmentom samoproglašene bosanske Republike Srpske direktno odgovorna za sprovođenje genocida nad bosanskim muslimanima, kao i za masovne progone, masovna silovanja i otvaranje koncentracionih logora“, izjavili su uime Društva za ugrožene narode-Internacional Fadila Memišević i Tilman Zülch.

Dodali su također da "dok su Srbija i bosansko-srpske postrojbe raspolagale cjelokupnom vojnom industrijom Jugoslavije, a napadnuti branitelji gradova kao što su Sarajevo, Bihać, Goražde, Srebrenica i Žepa morali se braniti izrazito slabim naoružanjem, evropske velike sile su insistirale na odluci o embargu na oružje koja je pogađala samo žrtve, a ne i počinioce".

"Samo tako se i mogla dogoditi Srebrenica“, bile su kritike Društva za ugrožene narode još za vrijeme rata.

"Kada je predsjednik SAD-a Bill Clinton u zapadnu Evropu poslao jednog visokorangiranog diplomatu kako bi sa evropskim vladama razgovarao o mogućoj vojnoj intervenciji u Bosni, tadašnji njemački ministar vanjskih poslova Klaus Kinkel ga nije htio ni primiti".

"Naša organizacija za ljudska prava ukazuje i na suodgovornost Sjedinjenih Američkih Država koje su Dejtonskim sporazumom ovu multietničku zemlju de facto podijelile na dvije države i time cementirale progone i etnička čišćenja", izjavili su iz Društva za ugrožene narode.

Nedjelovanje evropskih velikih sila cementiralo je podjelu Bosne i Hercegovine i dalo legitimaciju strukturama Republike Srpske nastalim na genocidu, smatraju u Društvu za ugrožene narode.

Također zahtijevaju od međunarodne zajednice, evropskih vlada, posebno zemalja članica Evropske unije, ali i od SAD-a da preuzmu vlastitu odgovornost prema multietničkoj i multireligijskoj zemlji Bosni i Hercegovini i njenom osiromašenom stanovništvu i konačno sprovedu istinsko ujedinjenje zemlje.