BiH
3

Fra Marko Oršolić: Ne dozvolite da vas vjerom dijele

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Obilježavanje Međunarodnog dana mira upriličeno je danas u Sarajevu. Fra Marku Oršoliću dodijeljena je Nagrada za mirovni aktivizam za njegov dugogodišnji rad na izgradnji mira.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Goran Bubalo iz katoličke humanitarne organizacije CRS je kazao da je dodjela nagrade fra Marku Oršoliću zajednička dodjela Odbora Mreže za izgradnju mira.

"Fra Marko Oršolić već godinama radi na izgradnji mira u BiH i vjerskoj toleranciji i on je primjer onoga što i kako BiH može i mora funkcionirati", kazao je Bubalo.

Oršolić je, preuzimajući nagradu, kazao da mu jako puno znači ova nagrada jer su mu je dale 84 nevladine organizacije.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Vjerujem da su to oni iskreno uradili, jer Internacionalni multireligijski i interkulturalni centar (IMIC) već djeluje više od 20 godina u BiH sa sjedištem u Sarajevu i s jednim jedinim ciljem - ne dozvoliti nikome da ljude vjerom dijeli", kazao je fra Oršolić.

Drago mi je, dodao je, da su nevladine organizacije prepoznale tu vrstu angažmana.

"Iznad svega mi je važno da će sljedeća godina biti godina mira, nadam se, zato što želim da ustinu Sarajevo postane mjesto koje taj mir stvara i čuva, a ne kao što je kroz istoriju bilo, povod za razne sukobe i ratove, nego povod za susretanje triju velikih svjetskih religija judaizma, kršćanstva i islama", kazao je fra Marko Oršolić.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Mreža za izgradnju mira i ove godine obilježava Sedmicu izgradnje mira od 15. do 22. septembra izložbama, pozorišnim predstavama, predavanjima i javnim tribinama, druženjima mladih, sportskim manifestacijama i brojnim drugim aktivnostima.

Sedmicu izgradnje mira 2013. godine obilježile su brojne aktivnosti u 30 lokacija širom BiH: Banja Luka, Bihać, Bratunac, Brčko, Bugojno, Derventa, Doboj, Doboj-Istok, Doboj-Jug, Donji Vakuf, Gornji Vakuf - Uskoplje, Jablanica, Jajce, Ključ, Milići, Novi Travnik, Travnik, Turbe, Oborci, Prijedor, Prusac, Ravno Rostovo, Rudo, Sanski Most, Sarajevo, Torlakovac, Travnik, Tuzla, Vareš, Vinac...