BiH
0

Fra Mario Divković: Slaviti Uskrs znači slaviti život

Piše: D. Brkić
Gvardijan Franjevačkog samostana sv.Petra i Pavla u Tuzli, fra Mario Divković, upriličio je danas prijem povodom velikog katoličkog praznika Uskrs. Svako onaj koji vjeruje uskrslom Kristu, navodi fra Divković, ljubi i s radošću prihvata život, zauzima pozitivan odnos prema stvarnosti i vrednotama ovoga svijeta, ne pada u beznađe zbog raznih kriza koje sve više zahvaćaju svijet već ostaje pribran i vedra pogleda – pun radosne nade.

"Svako ko vjeruje u Kristovo uskrsnuće postaje sposoban izaći iz zatvorenosti i vidjeti dalje od vlastitih križeva, siromaštva, odbačenosti i bolesti. Vjerom u Kristovu pobjedu nad smrću postajemo ljudi nade, osnaženi da vlastitim svjedočenjem i radom sudjelujemo u preobrazbi svijeta i izgradnji sretnije budućnosti. Snagom vjere u Kristovo uskrsnuće mi shvaćamo da nad patnjom križa sjaji uskrsna zora, da će nakon crnih oblaka sveopće neizvjesnosti zasjati sunce radosti. Vjera u uskrsnuće trajni je izvor snage za život, jer ona zna da nijedna žrtva i ljubav nisu uzaludni", navodi tuzlanski gvardijan.

Pobjedom nad smrću Isus je, kaže fra Divković, upravo za ljude koji prolaze tamne trenutke svog života, postao saputnikom, prijateljem koji s njima zajedno prolazi uspone i padove. Isus nam se, navodi on, uskrsnućem daruje kao suputnik kroz život, kao što je bio suputnikom onim učenicima na putu u Emaus.

“Svako od nas prepoznaje sebe u svojim životnim križevima, koji nikoga ne mimoilaze. No, križ nema posljednju riječ u našem životu jer Isus je uskrsnuo! Naš Bog umro je za svakoga od nas, i ustao iz groba, kako bismo mi, koji smo ga se po grijehu odrekli, imali novi, vječni život. Zato slaviti Uskrs znači slaviti život, svjetlost, novi dan, znači dopuštati Kristovoj ljubavi, Kristovu Duhu, da nas obuzme i ispuni, te on u nama i po nama čini djela mira, spasenja, obraćenja, pomirenja, djela ljubavi i milosrđa. To je vjera u Uskrsnuće i nju treba živjeti", navodi fra Divković.

Na Uskrs nam, podsjeća fra Divković, odzvanjaju riječi: "Uskrsnu! Nije ovdje! Nije u grobu, na Kalvariji u Jeruzalemu. On je od sada u gladnome i zatvorenome? U djetetu i siromahu. Gdje su dvojica ili trojica skupljena u njegovo ime. U euharistijskoj žrtvi i svetohraništu. Tu ga trebamo tražiti. Nađemo li ga tu, bi će nam sretan i preradostan Uskrs! Svima."