BiH
0

FPN posjetili studenti iz SAD-a i Hrvatske

FENA
Profesori i studenti s Univerziteta u Georgiji i profesori s Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar" iz Zagreba danas su posjetili Fakultet političkih nauka u Sarajevu.

Cilj posjete je razmjena akademskih iskustava i upoznavanje gostiju o društveno-političkoj situaciji u BiH.

U sklopu posjete održano je predavanje prof. dr. Asima Mujkića o potrebama za reorganizacijom ustavnog okvira BiH. Nakon predavanja uslijedila je diskusija u kojoj su učestvovali prof.dr. Jusuf Žiga, profesori i studenti s američkog univerziteta.

„Bosna i Hercegovina je danas sasvim drugačija zajednica, s drugačijim mentalitetom. Agresijom na BiH se pokušala uništiti njena multietničnost. Današnja situacija pokazuje da je BiH više zajednica i društvo, nego što je to bio slučaj s Jugoslavijom, koja je bila država", istaknuo je prof. dr. Jusuf Žiga.

Prema riječima prof.dr. Mirka Pejanovića, situacija u BiH može se promijeniti samo uz direktno učešće međunarodne zajednice i SAD-a jer su upravo oni bili inicijatori potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Američki studenti su također participirali u diskusiji i ostali su iznenađeni podacima da se pripadnici manjina u BiH ne mogu kandidirati za članstvo u Predsjedništvu BiH čime se direktno krše njihova građanska prava. Također ih je zanimalo da li je pravedno društvo u BiH samo praksa ili teorija.