BiH
0

FPN: Otvoren postdiplomski studij iz oblasti socijalnog rada

FENA
Na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu danas je svečano otvoren Interdisciplinarni postdiplomski studij iz oblasti socijalnog rada o temi "Menadžment u socijalnom radu", prvi postdiplomski studij tog tipa u BiH.

Formiran je kao rezultat saradnje Univerziteta u Sarajevu, Banjoj Luci i Geteborgu, a u cijelosti će ga finansirati Švedska organizacija za međunarodnu razvojnu saradnju SIDA.

Isti postdiplomski studij bit će također otvoren naredni petak i na Filozofskom fakultetu u Banjoj Luci, a njegova će tema biti "Supervizija u socijalnom radu".

Studij traje dvije godine, a predavači će dolaziti iz regiona i šire, kao i s Univerziteta iz Geteborga. Prvu generaciju studija "Menadžment u socijalnom radu" čine 32 studenta, čije će diplome po završetku biti u potpunosti usklađene s Bolonjskom deklaracijom.

Dekan FPN-a Ismet Grbo istaknuo je kako je današnja svečanost dio programa obilježavanja 45 godina postojanja Fakulteta političkih nauka. Značaj ovog postdiplomskog studija za njega je veliki, jer je koncipiran po standardima Bolonjske deklaracije, a svršeni studenti bit će stručnjaci, odnosno magistri nauka iz oblasti socijalnog rada.

Ambasador Kraljevine Švedske u BiH Lars Erik Wingren smatra kako ovaj projekt predstavlja krunu desetogodišnje saradnje između stručnjaka socijalnog rada iz BiH i Švedske. Ona je otpočela 1996. godine razmjenom posjeta profesora iz Štokholma i Geteborga te Sarajeva i Banje Luke.

On napominje da je u projektu, konkretno izradi nastavnog plana i programa studija, učestvovao i Univerzitet u Tuzli. Wingren očekuje da će radom ovog postdiplomskog studija BiH imati mnogo bolje kapacitete i zadovoljavajuće uvjete za nastavak razvoja zemlje.

Predstavnica Odsjeka za socijalni rad Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci Ana Gavrilović ocjenjuje višestrukim značaj ovog studija - nauka će dobiti nove potencijale potrebne za istraživački rad, socijalni rad a praksa dobit će stručnjake za izazove novog doba i reformu socijalnog sektora. A dva fakulteta - u Sarajevu i Banjoj Luci dobit će mnogo kao izvor kadrova za novo vrijeme, ali i ovim projektom su ponovo uvezani.