BiH
49

FPN odbija imenovati krivce za nelegalno uzimanje novca od studenata

Piše: E. G.
Fakultet političkih nauka (Foto: Klix.ba)
Fakultet političkih nauka (Foto: Klix.ba)
Menadžment Fakulteta političkih nauka u Sarajevu nije dostavio adekvatan odgovor resornom kantonalnom ministarstvu, a vezano za nelegalno naplaćivanje postdiplomskog studija za generaciju 2009/2010.

Ministarstvo obrazovanja KS je tražilo od FPN-a da dostavi detaljnu informaciju o planu rješavanja situacije nastale nakon presude Općinskog suda Sarajevo u slučaju nezakonitog naplaćivanja magistarskih studija. Sud je donio presudu u korist studenata koji su tužili FPN, ali odgovor koji je stigao u Ministarstvo je više nego neadekvatan.

"Nismo zadovoljni onim kako je FPN odgovorio. Oni su tamo detektirali da je došlo do nekih proceduralnih grešaka, ali propustili su priliku da jasno kažu ko je uzrokovao te greške i da nam jasno kažu šta će dalje uraditi, govorim o Upravnom odboru FPN-a. Mi imamo svoj stav, o tome ćemo izvijestiti Vladu i vrlo jasno ćemo se odrediti prema tome. Vi znate da su upravni odbori organi Vlade, kada ne rade dobro imaju određene sankcije", kazao je ministar obrazovanja KS Damir Marjanović najavljujući mogućnost i smjene UO FPN-a.

Marjanović je kazao da će Ministarstvo insistirati da se ispoštuje Zakon i zaštiti dignitet FPN-a i prava studenata.

"Ministarstvo tu nudi svoju pomoć menadžmentu FPN-a", dodao je Marjanović.

Ministar je također rekao da će u narednih mjesec-dva Univerzitet u Sarajevu imati priliku da zaposli 20 nosilaca zlatne značke na godinu, odnosno najboljih studenata u svojoj generaciji, za šta će biti osiguran novac.