BiH
3

FPN, medicinski i šumarski fakultet zamrznuli štrajk,u štrajku ostaje 10 fakulteta i akademija

FENA
Na danas održanom Centralnom odboru Sindikata Univerziteta u Sarajevu, nakon analize dosadašnjih aktivnosti u odvijanju štrajka u osnovnim organizacijama sindikata fakulteta i akademija UNSA, odlučeno je da se štrajk nastavlja u deset članica Sindikata Univerziteta u Sarajevu, saznaje Agencija FENA od predsjednika Sindikata UNSA prof. Berke Zečevića.

Iz različitih razloga sindikalne organizacije Fakulteta političkih nauka, Medicinskog i Šumarskog fakulteta će od ponedjeljka zamrznuti štrajk.

Međutim, ova tri fakulteta i dalje bez odstupanja podržavaju zahtjeve Sindikata Univerziteta u Sarajevu.

Štrajk se produžava na sljedećim fakultetima i akademijama:Akademija likovnih umjetnosti, Elektrotehnički fakultet, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, Fakultet zdravstvenih studija, Farmaceutski, Mašinski fakultet, Muzička akademija, Pedagoški fakultet, Poljoprivredno-prehrambeni i Veterinarski fakultet.

Kako je naveo Zečević ovo je borba za akademske slobode i bez obzira na odustajanje nekih fakulteta ona se i dalje nastavlja.

Sindikat UNSA, profesori i saradnici na fakultetima i akademijama traže da se nastavi dijalog Vlade Kantona Sarajevo i predstavnika Sindikata Univerziteta u Sarajevu.