Izložba Velije Hasanbegovića
0

Fotografisao mjesto na kojem je preživio strijeljanje

Piše: A. Panjeta
Velija Hasanbegović (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba) (Foto: A. P./Klix.ba)
Velija Hasanbegović (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
U prostorijama Sartra u Sarajevu otvorena je izložba fotografija Velije Hasanbegovića koje prikazuju prizore s iskopavanja ostataka ubijene djece, žena, nana i deda ubijenih i bačenih u Drinu i jezero Perućac.

U jesen 2010. godine vještaško jezero Perućac na Drini isušeno je iz tehničkih razloga, nakon čega su porodice ubijenih, predstavnici Instituta za nestala lica i brojni volonteri koji su im se priključili krenuli u bitnu s vremenom kako bi se izvuklo što više posmrtnih ostataka žrtava zločina koji su se dogodili uz rijeku Drinu.

Fotograf Velija Hasanbegović koji je kao 16 godišnjak s ocem i bratom pukom srećom preživio strijeljanje na obalama Drine smogao je snage i vratio se na mjesto zločina kako bi zabilježio akciju spašavanja prošlosti od Drine.

"Imao sam priliku razgovarati sa gospođom Fridom koja je u vozu za ruku držala Anu Frank kada su ih vozili u logor Aušvic u kojem je preživjela sve užase. Pitao sam je da li je poslije ikada otišla posjetiti to mjesto, kazala je da nije jer bi je to ubilo. Velija je smogao snage i otišao na mjesto na kojem je trebao biti strijeljan", kazao je na otvaranju izložbe Velijin prijatelj i kolega fotograf Tarik Samarah.

Na otvaranju je govorio i direktor Instituta za nestala lica Amor Mašović koji je podsjetio na dramatičnu borbu članova Instituta, ICMP-a i volontera da prije ponovnog puštanja vode izvuku što više posmrtnih ostataka žrtava zločina.

"Fotografije su svjedočanstvo o utrci s vremenom. Trebalo je od Drine oteti posmrtne ostatke što više djece, žena, nana, deda i muškaraca. Rijeka Drina, i dno jezera Perućac najveća su grobnica ubijenih Bošnjaka, i ono što se tih dana dešavalo i ove fotografije dokaz su da ne treba prestati s traganjem. Tokom iskopavanja bilo je loše vrijeme, na nas je pucano iz snajpera", kazao je Mašović.

Autor Hasanbegović zahvalio se svima koji su učestvovali na traženju ostataka ubijenih u jesen 2010. godine, i zahvalio se svima koji su mu pružili podršku da smogne snage i vrati se na mjesto na kojem je preživio strijeljanje te napravi fotografije koje će ostati kao dokument potrage za nestalima ali i podsjećati na to da u Drini još mnogo posmrtnih ostataka žrtava čeka da nađu konačni smiraj.