Veliki uspjeh mlade Prnjavorčanke
130

Fotografije mlade bh. studentice objavljene u magazinu Vogue

Piše: D. T.
Jelena Babić
Prnjavorčanka Jelena Babić, studentica treće godine Fakulteta za informacione tehnologije i dizajn na Univerzitetu za poslovne studije u Banjoj Luci, može se pohvaliti činjenicom da su njene fotografije objavljene u italijanskom izdanju prestižnog magazina Vogue.

Italijanski magazin Vogue na svojoj web-stranici traži mlade i potencijalne fotografe, koji se mogu registrovati na njihovom sajtu i slati svoje fotografije. Tako je i Jelena došla na ideju da pokuša, iako je imala predrasude da ih neće zanimati njene "ulične fotografije", da ih zanima samo modna fotografija.

"Do sada su prihvatili sedam mojih fotografija: Museum, Circle, Morning walk, Reflection, Reflection, Village, I come here", kaže Jelena i dodaje da fotografija za nju trenutno predstavlja samo hobi koji radi iz ljubavi.

Kaže kako voli sjediti u parku ili lutati gradom i fotografisati okolinu, posmatrati ljude i njihovo ponašanje i sve to zabilježiti fotoaparatom. Dodaje da nikuda ne ide bez aparata.

Na ovogodišnjem konkursu "Fotografija godine BiH" u kategoriji "Grad" prošla je fotografija Morning walk, koja je djelo ove mlade i talentovane djevojke iz Prnjavora.

Na ovom konkursu je učestvovalo oko 900 fotografija iz cijele BiH, a Jelenina fotografija ušla je u izbor pedeset najboljih u BiH.

Ova mlada umjetnica kaže da joj u radu mnogo pomažu profesori sa UPS-a, jer joj jačaju samopouzdanje i daju želju za radom.

Njena ljubav prema fotografiji traje nekoliko godina, ali je tek prije godinu dana kupila profesionalni fotoaparat i iskušala svoj talent.

Jelena kaže kako je nakon završenog kursa analogne fotografije u Univerzitetskom foto-kino klubu Banja Luka još više zavoljela ovu vrstu umjetnosti.

"Za sada je ovo samo hobi, ali ko zna, možda jednog dana bude i nešto više", zaključuje ova mlada studentica.