BiH
144

Fotografije i poruke govora mržnje od Srebrenice do Stoca

Klix.ba
Osamnaest godina nakon rata bh. društvo je još uvijek podijeljeno, a nacionalizam i fašizam još uvijek su prisutni u svakoj pori društva. Nažalost, često su mladi ljudi ti koji propagiraju i slave pogrešne vrijednosti.

Širom Bosne i Hercegovine često se mogu vidjeti i grafiti koji veličaju ratne zločince ili zločine, natpisi na objektima u kojima se slave oni kojima je presuđeno ili se još sudi za najgnusnija djela iz proteklog rata.

Nakon akcija u Mostaru, Stocu, Srebrenici, Živinicama, Bihaću, Banjoj Luci i Sarajevu, ekipa iz Inicijative mladih za ljudska prava (YIRH) u Bosni i Hercegovini iskoristila je putovanje povodom Međunarodnog dana ljudskih prava da zabilježi poruke na objektima pored kojih su prolazili dok su putovali od Srebrenice do Stoca.

"Poruke na putu" naslov je akcije, kojom se želi prikazati na kakve poruke možete naići na magistralnim putevima, od kojih su mnoge poruke govora mržnje i nacionalizma. Aktivisti su najavili skoru posjetu i drugim putnim relacijama, te su ovom akcijom najavili i aktiviranje u narednoj godini u borbi protiv govora mržnje i prisustva takvih poruka u javnosti.

U fotogaleriji možete pogledati fotografije iz Vlasenice, sa Sokoca, iz Konjević Polja, Milića, Višegrada, tunela Čemerno i Gacka, koje su snimili aktivisti YIRH-a.