"Ako hoćeš, možeš"
81

Fotografije Almina Zrne naglašavaju bolje sutra za Rome

Piše: A. U.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Galeriji Java u Sarajevu otvorena je izložba fotografija Almina Zrne, "Ako hoćeš, možeš/ Kaj mange, šaj/ You can do it if you want to", posvećena kampanji za obrazovanje Roma, a povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma.

"Ova izložba je nastala da podsjeti javnost da su i Romi naši sugrađani i da više od 30 posto romske djece nikada ne upiše osnovnu školu, 60 posto ih ne upiše srednju školu, dok na fakultetima u BiH studira samo dva posto romskih studenata", izjavila je Dobrila Govedarica, izvršna direktorica Fondacije otvoreno društvo BiH.

Govedarica je pojasnila i kako se država BiH obavezala i potpisala deklaraciju o pristupanju Dekadi inkluzije Roma te da je time obavezna da podržava politike koje pomažu zapošljavanje, zdravstvenu zaštitu, stanovanje i obrazovanje Roma. Na svim poljima su napravljeni neki pomaci, izuzev u slučaju obrazovanja.

"Tokom zime smo obišli neke romske zajednice i čuli neke lijepe i neke tužne priče, a te momente je Almin zabilježio na fotografijama", rekla je Govedarica.

"Za potrebe izložbe odabrane su fotografije koje naglašavaju bolje sutra za Rome. Do angažmana je došlo putem Fondacije otvoreno društvo BiH, a urađeno je osam reportaža o obrazovanju Roma u BiH. Iz tih osam reportaža i desetina fotografija isplivalo je ovih 16 koje danas vidimo ovdje. Fotografije su nastajale u proteklih dva-tri mjeseca, širom BiH, od Gradiške pa do Bijeljine, Mostara, Sarajeva, Zenice...", izjavio je Zrno za Klix.ba.

Sam katalog izložbe zamišljen je tako da se sve fotografije mogu slati kao razglednice, a izložba će biti otvorena do 10. aprila.