BiH
23

Forum za pomoć poplavljenim područjima: Zajedno možemo mnogo više

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predstavnici bh. privatnog sektora i međunarodne zajednice okupili su se danas u Sarajevu na prvom Koordinacijskom forumu za pomoć poplavljenim područjima.

Koordinacijski forum je organizirala Fondacija Hastor putem projekta "Srcem za BiH" u saradnji sa Švicarskom razvojnom agencijom (SDC) i Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP), s ciljem da se uz saradnju bh. privatnog sektora i međunarodne zajednice na koordiniran i efikasan način pomogne područjima pogođenim poplavom ili klizištem.

"Osnova poruka današnjeg foruma jeste da zajednički možemo mnogo više uraditi nego pojedinačno. Trebamo udružiti snage i osigurati da na sistemski, transparentan i direktan način pomognemo onima koji su ugroženi u poplavama, bilo da se radi o direktnoj pomoći porodicama i osobama ili na sistemski način djelovanjem na obnovi infrastrukture i javnih ustanova kao što su škole, vrtići i domovi zdravlja", izjavio je predsjednik Uprave Prevent grupacije Almir Jazvin i član odbora "Srcem za BiH" u okviru Fondacije Hastor.

Naveo je da su neki od njihovih ciljeva obnova 250 stambenih jedinica i pomoć za više od pet hiljada osoba.

Po njegovim riječima, tokom foruma bit će govora i o tome šta „Srcem za BiH“ trenutno radi na terenu i šta će raditi, te na koji način se može zajednički djelovati.

Potrebno je, po riječima rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Yuria Afanasieva, iznaći odgovarajuće kombinacije koje će biti dobre i za jednu i za drugu stranu, a to znači da će privatni sektor iznaći načine na koji će pomoći obnovu poplavljenih područja, a i lokalne zajednice će potpomoći otvaranje radnih mjesta i iznalaženje posla zajedno s privatnim sektorom.

"Prošle sedmice u Doboju smo dali investiciju od 40 miliona eura, koja je potekla iz jedne kompanije iz Azerbejdžana. Zahvaljujući ovoj investiciji otvoreno je 500 radnih mjesta u građevinarstvu, potom 200 i još 200 stalnih radnih mjesta u Doboju. Ta kompanija će potpomoći 5.000 kooperanata koji će dostavljati voće i povrće u fabriku na preradu", izjavio je Afanasiev dodajući da je to sveukupno 6.000 radnih mjesta zahvaljujući toj jednoj velikoj investiciji.

Kako je naveo, upravo je to iznalaženje kombinacije skupa s privatnim sektorom koji sa svoje strane gleda interese, ali zajednički s lokalnim zajednicama iznalazi mogućnosti.

Po njegovim riječima, UN će skupa s drugim donatorima pomoći najranjivije kategorije stanovništva kojima je potrebna pomoć. Međutim, kada je riječ o obnovi većih razmjera, naveo je Afanasiev, tada je potrebno učešće i ulaganje privatnog sektora.

U sklopu foruma održavaju se tri radionice koje su posvećene očuvanju radnih mjesta, obnovi stambenih jedinica i javnih ustanova, te oporavku poljoprivredne proizvodnje.

Ekonomski analitičar i moderator radionice o zapošljavanju i tržištu rada Erol Mujanović kazao je da deseci kompanija imaju probleme sa zadržavanjem postojeće radne snage zato što su preterpjele štete u poplavama. Mnogima su uništeni proizvodni pogoni, sirovine i ostala sredstva za poslovanje.

"Situacija u oblasti zaposlenosti je više alarmantna i bez poplava, tako da će nam glavni fokus biti upravo na tome. Želimo sagledati ko može i želi pomoći i sve one kojima je ta pomoć potrebna i nadamo se da sačuvamo nekoliko hiljada radnih mjesta", kazao je Mujanović.

Ovaj forum je, kako je dodao, svojevrstan uvod za međunarodnu donatorsku konferenciju koja slijedi u julu da bi se napravila platforma koja će omogućiti da se na brz i efikasan način kanališe ta pomoć.

Aleksandra Nikolić s Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu i moderatorica radionice o opravku u toj oblasti je kazala da će forum samo odgovoriti na neke kratkoročne potrebe, a to je priprema za sljedeću sjetvu koja ide u jesenjem periodu i naravno spašavanju stoke.

"Sada je svim farmerima najvažnije da dobiju hranu za stoku. Osim kuća, tu su i objekti poput štala, skladišta, silosa. Sve je to potrebno ljudima da bi očuvali proizvodnju, da mogu aktivno da se odnose prema svom životu", kazala je Nikolić.

Udruženje poslodavaca FBiH, po riječima direktora Mladena Pandurevića, reagiralo je odmah nakon poplava.

"Naši članovi bili su prvi koji su pomogli ugroženim područjima. Također smo se uključili u pripremu donatorske konferencije i uspjeli s drugim kolegama da se izborimo da jedan segment donatorske konferencije bude posvećen očuvanju radnih mjesta", istakao je Pandurević.

Naveo je da se procjenjuje da je ugroženo 15 do 20 hiljada radnih mjesta, ali da nemaju precizne podatke.

"Naše aktivnosti se svode na to da očuvamo nivo zaposlenosti", dodao je Pandurević.