BiH
0

Forum mladih Bosne i Hercegovine u Australiji

Sarajevo-x.com
Ambasada Bosne i Hercegovine u Canberri je 9. i 10. septembra organizovala, zajedno sa Parlamentom Australije i Vijećem bh. organizacija Australije, Forum mladih Bosne i Hercegovine.

Organizatori Foruma, prilikom odabira, rukovodili su se isključivo akademskim dostignućima mladih porijeklom iz BiH u razlčitim naučnim oblastima.

Forum je bio podijeljen po radnim grupama, od kojih je prvu vodio rektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Čaklovica i raspravljali su o modalitetima za jačanje akademske saradnje između BiH i Australije, dok je druga grupa, koju je vodio ambasador Damir Arnaut, razgovarala o mogućnostima za aktivnije i efikasnije djelovanje bh. zajednice u promociji njihovih i interesa Bosne i Hercegovine u Australiji.

U fokusu rasprave treće grupe, koju je vodio dr Adnan Teletović, bile su mogućnosti povećanja ekonomske saradnje i razmjene između BiH i Australije.

U radu Foruma učestvovali su član Donjeg doma Parlamenta Ed Husic, senatorka Kate Lundy, te predstavnici Federacije etničkih zajednica Australije.

Članovi Foruma mladih su izrazili spremnost da nastave saradnju sa Ambasadom BiH u Canberri i pomognu u promociji Bosne i Hercegovine u Australiji.