BiH
3

Formiranje vlasti: Izglasana rukovodstva u ZDK, čeka se potvrda CIK-a

Piše: E. M.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Na današnjem drugom nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona izglasani su delegati za Dom naroda Parlamenta FBiH i novo rukovodstvo Skupštine ZDK.

Predsjedavajuća Skupštine ZDK u narednom mandatu bit će predstavnica Demokratske fronte Draženka Subašić i to ispred Kluba Srba, funkciju zamjenika ispred Kluba Bošnjaka obavljat će Jasmin Duvnjak (SDA), te Ivo Tadić (HDZ) kao predstavnik Kluba Hrvata.

Za delegate u Domu naroda Parlamenta FBiH izglasani su Draženka Subašić ispred srpskog naroda, Ivo Tadić i Damir Jukić ispred hrvatskog naroda, dok su ispred Kluba Bošnjaka najviše glasova dobili lista Faruka Hodžića (DF), Almedina Aliefendića (SDA) i Ismeta Sarajlića (SBB). Ispred Kluba Ostalih izabran je Amil Buljubašić.

U toku današnje konstituirajuće sjednice najviše rasprave se vodilo oko slučaja Edhema Fejzića čiju je kandidaturu za Dom naroda Parlamenta FBiH odbio CIK, dok je nakon apelacije istu odluku donio i Sud BiH gdje je istaknuto da se mijenjanje pripadnosti konstitutivnih naroda ne može vršiti zbog stjecanja funkcije ili imenovanja funkcionera. Podsjetimo, Fejzić se prije dvije godine izjašnjavao kao Bošnjak, a za ovogodišnji izbor izabrao je da pripada Ostalima.

CIK u naredna 24 sata treba potvrditi odluke konstituirajuće sjednice Zeničko-dobojskog kantona, a nakon završetka konstituirajuće sjednice uslijedio je drugi dio sjednice gdje se raspravljalo o zaduženjima Vlade ZDK od MMF-a te drugim aktuelnim problemima.