BiH
17

Formiranje lokalne vlasti u KS: "Preletači" odlučuju o većini u vijećima, izbor gradonačelnika tek iza Nove godine

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je Centralna izborna komisija BiH potvrdila rezultate lokalnih izbora u BiH, mandati novim vijećnicima u općinskim vijećima trebali bi biti dodijeljeni u narednih nekoliko dana.

Nakon što mandati budu dodijeljeni, a najkasnije u narednih 15-ak dana bit će održane konstituirajuće sjednice općinskih vijeća.

Ono što se sa sigurnošću zna jeste da će koalicija SDA/SBB imati većinu u općinama Centar, Novi Grad kao i Novo Sarajevo. U Centru će koalicija SDA/SBB "namaknuti" tri nedostajuća glasa zahvaljujući podršci nezavisnih kandidata a bivših članova DF-a, dok će SDA i SBB u Novom Gradu imati komotnu većinu. u Novom Sarajevu SDA i SBB, uz podršku Stranke penzionera i BPS-a imaju 15 glasova, ali je za Klix.ba potvrđeno da će koalicija uspjeti formirati većinu. Ko će biti "preletač" iz DF-a, SDP-a, Naše stranke ili GS-a ostaje da se vidi.

Nakon što budu formirana općinska vijeća kreće se u izbor vijećnika Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Svaka općina bira po sedam vijećnika pri čemu nijednog od konstitutivnih naroda ne smije biti manje od 20 posto. Upravo zbog "manjka" vijećnika srpske i hrvatske nacionalnosti, posebno u Starom Gradu, zna se desiti da manje stranke u Gradskom vijeću Grada Sarajeva imaju više vijećnika od velikih stranaka.

Potpunu projekciju ko će imati većinu u Gradskom vijeću trenutno je skoro nemoguće napraviti, ali najvjerovatnije da će SDA i SBB imati najveći broj vijećnika i da su najozbiljniji kandidati za formiranje većine.

Većina u Gradskom vijeću na konstituirajućoj sjednici bira gradonačelnika i njegova dva zamjenika, a zbog ustaljene dinamike sjednica realno je očekivati da novi gradonačelnik sadašnjeg zamijeni tek početkom 2017.

Sadašnji zamjenik gradonačelnika i prvi čovjek SDA Stari Grad Abdulah Skaka za Klix.ba kaže kako je još uvijek rano govoriti da li će on biti jedan od kandidata za gradonačelničku poziciju.

"O tome odluku donosi Predsjedništvo SDA, a neke stvari će biti jasnije u narednih 10-ak dana kada budu formirana općinska vijeća", kaže Skaka za Klix.ba.

Kao jedan od kandidata za gradonačelnika spominjao se i Igor Kamočaji, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a KS. Kamočaji je i nakon izbora 2012. bio kandidat za gradonačelnika, ali je na kraju izabran Komšić. Kamočaji za Klix.ba kaže kako on neće biti kandidat za gradonačelnika te da će stranke ljevice tek odlučiti da li će imati zajedničkog kandidata.

"Već smo imali sastanak, Naša stranka je uputila poziv SDP-u, DF-u i GS-u. Za sada ni naš blok ni koalicija SDA/SBB nemaju većinu ni u jednoj općini izuzev Novog Grada", kaže Kamočaji koji dodaje da će blok ljevičarskih stranaka voditi razgovore i sa drugim strankama koje imaju svoje zastupnike.

Tvrdnje SDA/SBB-a da su zahvaljaujući "preletačima" osigurali većinu u Centru i Novom Sarajevu Kamočaji naziva preuranjenom.

"Mi smo upoznati sa onim što se desilo u DF-u u Općini Centar. No, sve dok ne budu konstituisana vijeća mi nećemo znati ko je sa kim", kaže Kamočaji uz napomenu da najviše "preletača" ima upravo na lokalnom nivou.

Naša stranka smatra neozbiljnim predlagati kandidata za gradonačelnika, ukoliko se ne zna sastav Gradskog vijeća. Pozivaju da se sačeka uspostava općinskih vijeća na kojima će se vidjeti konačni odnose političkih snaga.

"Posljednjih dana je mnogo priče u medijima o prelascima iz jedne u drugu političku opciju, a u tom procesu mi možemo garantovati samo za naših 19 vijećnika u četiri gradske općine", kazao je Vibor Handžić, predsjednik Regionalnog odbora Naše stranke Sarajevo.

Dodaju da će Naša stranka pokrenuti platformu kojom će utvrditi kakvu promjenu želi postići u načinu upravljanja budžetom na općinskom, gradskom i kantonalnom nivou.