Tuzlanski kanton
0

Formiranje disciplinskog centra za maloljetnike

FENA
Posljednjih godina u Tuzlanskom kantonu povećan je broj krivičnih djela ubistava i nanošenja teških tjelesnih ozljeda čiji su počinioci maloljetne osobe.

Te vrste krivičnih djela u 2003. godini je bilo 10, dok je u 2007. godini MUP Tuzlanskog kantona evidentirao da je u 41-om slučaju počinilac krivičnog dijela bio mlađi od 18 godina. Potreba za formiranjem odgovarajuće ustanove za rad sa djecom kod koje su evidentni poremećaji u ponašanju posebno je aktuelizirana nakon tragičnih dešavanja krajem prošle i početkom ove godine u BiH, a u kojima su maloljetnici počinili teška krivična djela.

Zbog toga bi naredne godine u Tuzlanskom kantonu trebao biti formiran Disciplinski centar za maloljetnike za čije osnivanje iz budžeta Tuzlanskog kantona je neophodno izdvojiti oko 300.000 KM. Stručni tim koji je uradio Elaborat o opravdanosti formiranja centra zaključio je da će se obezbjeđenjem adekvatnih uslova i stavljanjem u funkciju djelatnosti pružiti odgovarajuća stručna pomoć i zbrinjavanje maloljetnika koji su zatečeni u skitnji, prosjačenju ili bez nadzora. Na ovaj način bit će obezbijeđena i stručna procjena prisutnih poremećaja kod tih maloljetnika, kao i potreba institucionalnog i sistematskog tretmana maloljetnika koji iskazuju određene poremećaje u ponašanju i kojima je sud izrekao mjeru upućivanja u Disciplinski centar.

“Osnivanjem Disciplinskog centra bit će upotpunjena praznina u našem sistemu sankcionisanja maloljetničkog prestupništva, jer u ranijem periodu zbog nepostojanja ove ustanove ova mjera nije ni izricana”, navodi Jasminka Mijatović, ministrica pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona.

Odgojnu mjeru upućivanja u Disciplinski centar za maloljetnike Sud izriče na način da je potrebno da se odgovarajućim kratkotrajnim mjerama utječe na ličnost i ponašanje maloljetnog počinitelja krivičnog djela.

Osnovna područja odgojnog rada koja se koriste u tretmanu prilikom provođenja ove odgojne mjere su radna okupacija, učenje, aktivnost slobodnog vremena, rad sa porodicom maloljetnika i specifični sadržaji u odnosu na maloljetnika i počinjeno krivično djelo.