BiH
0

Formirana vatrogasna brigada u Tesliću

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Teslićka Dobrovoljna vatrogasna jedinica "Pribinić" danas je ozvaničila početak rada svečanim uručenjem certifikata o položenom stručnom ispitu za 14 vatrogasaca, smotrom jedinice i dodjelom vatrogasnog vozila.

Certifikate su uručili načelnik opštine Teslić Savo Kasapović i predsjednik Upravnog odbora Vatrogasnog saveza Republike Srpske Saša Ilić.

Starješina teslićkih vatrogasaca Radomir Mrazić istakao je da je formiranje dobrovoljne jedinice od izuzetnog značaja za lokalnu zajednicu, jer opština zauzima relativno veliku površinu koja je veoma razuđena. On je dodao da su neka područja od sjedišta vatrogasne jedinice udaljena više od 40 kilometara, te da je upravo zbog toga pokrenuta inicijativa za formiranjem dobrovoljnog vatrogasnog društva.

"Za nepuna tri mjeseca ostvarli smo cilj. Formirali smo jedinicu od 14 ispitanih dobrovoljnih vatrogasaca i opremili je vatrogasnim vozilom Lada Niva sa kompletnom pratećom opremom", naveo je Mrazić.

Predsjednik Upravnog odbora Vatrogasnog saveza Republike Srpske Saša Ilić rekao je da ova organizacija podržava formiranje dobrovoljnih vatrogasnih društava i dodao da je ova aktivnost na teritoriji RS počela prije dvije godine.

"Ovo je tek početak i u ovom trenutku se može reći da na nivou RS imamo formirana četiri dobrovoljna društva, gdje ljudi izlaze na intervencije i gase požare, dok je mnogo veći broj društava koji rade samo zaštitu i preventivu", pojasnio je Ilić. Ilić je dodao da je Vatrogasni savez organizovao obuku za teslićke polaznike i pojasnio da su sa diplomama o položenom ispitu spremni učestvovati u akcijama gašenja požara.

Načelnik opštine Savo Kasapović ocijenio je da se formiranjem Dobrovoljnog vatrogasnog društva širi kapacitet Teritorijalne vatrogasne jedinice u Tesliću, koja je i u dosadašnjim prilikama sa relativno skromnim materijalnim mogućnostima, djelovala spremno. "Današnjim proširenjem ljudstva sa položenim ispitima za vatrogasce i njihovim materijalnom opremljenošću kapacitet jedinice će biti mnogo bolji i bit će od koristi svim građanima opštine", zaključio je Kasapović.

Teritorijalna vatrogasna jedinica u Tesliću trenutno broji 10 profesionalnih vatrogasaca koji vode brigu o bezbjednosti od požara na 846 kilometara kvadratnih prostora, kolika je površina opštine Teslić.