BiH
5

Formirana ekspertna grupa Vijeća ministara BiH koja će pratiti isplatu stare devizne štednje

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o osnivanju Ekspertne grupe za praćenje izvršenja presude Evropskog suda za ljudska prava pri Vijeću Evrope u predmetu "Ališić i drugi".

Ekspertnu grupu čine predstavnici državnih ministarstava finansija i trezora, pravde i vanjskih poslova, Ureda zastupnika Vijeća ministara pred Evropskim sudom za ljudska prava, te entitetskih ministarstava finansija i Direkcije za finansije Brčko Distrikta.

Cilj formiranja Ekspertne grupe je usaglašavanje prijedloga sa slovenačkim predstavnicima za rješenje svih spornih pitanja koja se odnose na dostavu podataka za verifikaciju, kao i prijedloga memoranduma o saradnji i razumijevanju, a u korist bh. štediša obuhvaćenih presudom.

Evropski sud za ljudska prava pri Vijeću Evrope je 16.7.2014. godine donio Odluku o slučaju "Ališić protiv BiH, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije". Pomenutom odlukom potvrđeno je kršenje Konvencije o ljudskim pravima od strane Slovenije i Srbije (stara devizna štednja u Ljubljanskoj i Invest banci). Sloveniji i Srbiji je naloženo da u roku od godinu dana poduzmu neophodne mjere kako bi svim štedišama iz BiH omogućili da vrate svoje štedne uloge.