BiH
0

Formiran Antikorupcioni tim Vlade FBiH

FENA
Na sjednici Vlade Federacije BiH danas je formiran Antikorupcioni tim Vlade. Zadatak tima je utvrđivanje i preciziranje slabosti u otkrivanju koruptivnih krivičnih djela u dosadašnjem periodu, o čemu će izraditi analizu i dostaviti je Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u BiH i nadležnim tužilaštvima u BiH.

Tim će pripremati i nacrte zakona u vezi s borbom protiv korupcije, dokumentacije potrebne za potpisvanje sporazuma o direktoj saradnji s tužilaštvima i svim institucijama na nivou BiH.

Također će procijeniti potrebe za obukom za borbu protiv korupcije i unaprjeđenje odnosa s javnošću, prikupljati podatake o radnjama koje djelom ili u cijelosti imaju ili mogu imati elemente korupcije, o čemu će sačinjavati godišnje izvještaje za Vladu Federacije BiH.

Među zadacima Antikorupcionog tima je i intenziviranje aktivnosti na svim internim kontrolama unutar Vlade FBiH s ciljem poštivanja zakonitosti i otklanjanja svih pojava koje nisu u skladu sa zakonom. Također, Tim će inicirati izmjenu određenih procedura koje uređuju primjenu predistražnih i istražnih radnji u krivičnom postupku sa aspekta efikasnosti i na taj način stvarati uslove da nadležni organi što direktnije dođu do potpunih saznanja o stanju u ovoj oblasti.

Tim je, također, danas zadužen i da pratiu provedbu Strategije borbe protiv korupcije u FBiH i pratećeg Akcionog plana, čije se usvajanje uskoro očekuje.

Za predsjednika Antikorupcionog tima Vlada je imenovala Suvada Osmanagića, a za članove Anu Papac, Mirsada Bajraktarevića, Magdalenu Baotić, Mustafu Bisića, Amru Đendušić i Faruka Zubčevića, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.