BiH
1

Forbes: Putin preoteo Obami titulu najutjecajnijeg lidera na svijetu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nadmudrujući ga u vezi sa sirijskom krizom, ruski predsjednik Vladmir Putin preoteo je Baracku Obami titulu najutjecajnijeg svjetskog čelnika na listi magazina Forbes u srijedu.

To je prvi put u tri godine da je američki predsjednik pao na drugo mjesto na listi popularnog magazina, i dolazi u vrijeme kada su rusko-američki odnosi na najnižem nivou.

Putin, koji uživa 13 godina dominantne vladavine u Rusiji, ponovo je izabran za predsjednika u martu 2012.

Obama je, s druge strane, upravo izašao oslabljen nakon uznemirujuće 16-dnevne blokade rada američke vlade izazvane budžetskom i dužničkom krizom u Washingtonu.

"Putin je učvrstio svoju kontrolu nad Rusijom, dok je Obamin krizni period očigledno došao ranije nego što je uobičajeno za predsjednika koji služi dva mandata - posljednji je primjer zbrka oko blokade rada vlade", piše Forbes.

U augustu je Rusija odobrila azil bivšem službenike Agencije za nacionalnu sigurnost Edwardu Snowdenu, traženom u Sjedinjenim Državama zbog odavanja goleme količine povjerljivih podataka.

Mjesec dana kasnije, Putin je ponovo izvukao asa iz rukava kada je predloženim planom inspekcije sirijskog hemijskog oružja doveo do izbjegavanja američkih planiranih zračnih udara po Siriji.

"Svi koji su posmatrali ovogodišnju partiju šaha oko Sirije i curenja podataka iz NSA došli su do jasne pomisli o pomjeranju dinamike utjecaja pojedinih čelnika", piše Forbes.

Na listi za 2013. godinu našlo se 72 utjecajnih čelnika, od kojih svaki zastupa stavove najmanje 100 miliona smrtnika na Zemlji.

Na trećoj poziciji našao se kineski predsjednik Xi Jingping, za koga se očekuje da će tokom naredne decenije vladati Kinom za koju se očekuje da će postati najveća svjetska ekonomija.

Papa Franjo debitirao je na listi kao četvrti rangirani čelnik, dok se njemačka kancelarka Angela Merkel našla na petoj poziciji.

Među 13 pridošlica na listi su direktor Samsunga Lee Kun-Hee, koji se našao na 41. mjestu, i negirijski milijarder Aliko Dangote, najbogatiji čovjek Afrike, na poziciji broj 64.

Na listi se nalazi i 17 šefova država koji upravljaju zemljama čiji je zajednički BDP 48 triliona dolara i 27 direktora kompanija čiji su godišnji prihodi viši od tri triliona dolara.

Samo devet žena probilo se na listu uprkos činjenici da zastupaju polovinu svjetskog stanovništva.