Usvojen izvještaj
0

Fondacija za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja boraca

FENA
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prihvatila je na posljednjoj sjednici Izvještaj o poslovanju Fondacije za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračkih populacija u prošloj godini i Program rada Fondacije za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračkih populacija za 2009.

Usvajajući Izvještaj Vlada je donijela zaključak da Federalno ministarstvo pravde ubrza inicijativu za izmjenu i dopunu člana 22. Zakona o udrugama i fondacijama BiH radi rješavanja statusa Fondacije i shodno tome uskladio statut Fondacije i tijela koja upravljaju Fondacijom.

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata zaduženo je da i dalje redovno, a najmanje dva puta godišnje vrši nadzor nad radom Fondacije, dok ona treba da prati blagovremeni povrat dodijeljenih kreditnih sredstava da bi se u što većem iznosu uključila u raspodjelu novih aplikacija.

U prošloj godini iz budžeta FBiH odobreno je 834.200 KM na ime pomoći u rješavanju stambenih pitanja boračke populacije, dok je od povrata ranije danih kredita za ove namjene osigurano još 790.800 KM.

Nakon raspisivanja javnog oglasa za dodjelu 1,5 miliona KM za ove namjene javilo se 805 aplikanata.

Stručna služba Fondacije izvršila je pregled dokumentacije te utvrdila 350 valjanih zahtjeva i utvrdila rang listu 131 aplikanta za dodjelu raspoloživih sredstava. Realizacija dodjele sredstava trajala je od 1. jula do 1. septembra 2008.

Prošle godine dodijeljene su i tri bespovratne pomoći za posebne namjene zbog štete izazvane poplavom, klizištem i požarom od 15.000 KM i to isključivo onima koji se nalaze u teškom materijalnom položaju, obrazloženo je u godišnjem izvještaju Fondacije.

Na kraju godine realizirano je 139 kredita i tri bespovratne pomoći, zaključeno je izvještajem.

Upravni odbor je razmatrao i usvojio program rada Fondacije, finansijski plan i izvještaj stručne službe Fondacije. U tom kontekstu Upravni odbor Fondacije je donio odluku o dodjeli sredstava za redovno poslovanje stručne službe Fondacije od 158.000 KM.

Upravni odbor je usvojio finansijski izvješaj o poslovanju Fondacije za period od 1. januara do 31. decembra 2008. Za cjelokupan rad Fondacije za 2008. troškovi poslovanja su iznosili 149.063,74. KM, što iznosi 94,34 posto od planiranih sredstava.

Komisija za nadzor nad zakonitošću rada Fondacije Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida obrambenooslobodilačkog rata je u 2008. izvršila dva upravno-financiska nadzora iz čiji se zapisnika vidi da nije bilo primjedbi na rad Fondacije.

U Programu rada Fondacije za ovu godinu planirano je da se za stambeno zbrinjavanje boraca iz budžeta FBiH osigura 834.200 KM što, uz očekivanih 765.800 povrata od ranijih kredita, čini ukupno 1,6 miliona KM.

Sredstva će se dodjeljivati za kupovinu ili izgradnju stanova (iznos kredita do 20.000 KM) na period otplate od 15 godina, uz dva posto kamate, odnosno za popravku i sanaciju stambenih jedinica odobravat će se kreditna sredstva do 10.000 KM, uz rok otplate od 10 godina i kamatu tri posto na godišnjem nivou.

Planirano je da se u ovoj godini odobri oko 140-150 boračkih zahtjeva za dodjelu namjenskih kredita, saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade Federacije BiH.

Pored navedenih aktivnosti tokom 2009. Fondacija će redovno pratiti i izvještavati upravni odbor Fondacije o povratu sredstava već dodijeljenih kredita, sve radi što većeg osiguranja sredstava za naredne dodjele sredstava. Također će u saradnji s bankom, ukoliko se za to ukaže potreba u skladu s procedurama opominjati korisnike koji neredovno izvršavaju obaveze u skladu s otplatnim planom, obavezala se Fondacija usvojenim Planom za 2009. godinu.