BiH
0

Fondacija Sarajevo Srce Europe predstavlja projekte

FENA
Fondacije Sarajevo Srce Europe danas, s početkom u 11.00 sati, održat će pres-konferenciju povodom predstavljanja projekata.

Na konferenciji će biti prisutni gradonačelnik grada Sarajeva, Ivo Komšić, predsjednica Fondacije Sarajevo Srce Europe Jasmina Pašalić, počasni predsjednik Fondacije Roland Gilles, ambasador Republike Francuske u BiH, osnivači Fondacije Sarajevo Srce Europe, predstavnici Delegacije Europske unije u BiH, te ambasadori i predstavnici zemalja koji će javnosti prezentirati svoje projekte (Austrija, Belgija, Italija, Njemačka, Velika Britanija, Španija).

Pres-konferencija će biti održana u hotelu Europa (sala Atrijum).

Sarajevo u mnogim aspektima ima posebno mjesto u historiji Evrope, koji je 1914. godine postao simbol početka Prvog svjetskog rata. Stotinu godina poslije, kada se svijet sprema da u 2014. godine organizuje komemoraciju ovom prvom globalnom konfliktu, bosanskohercegovački i evropski partneri žele zajedno ponovo dovesti Sarajevo u centar pažnje ali ovoga puta planetarnom porukom mira.

Jedinstvo u različitosti, moto savremene ujedinjene Europe, je zapravo temelj na kojem postoji višestoljetna Bosna i Hercegovina.

Tokom 2014. godine, Sarajevo će biti domaćin kulturnih, sportskih i edukativnih manifestacija, čiji je cilj promoviranje mira, komunikacija i kohezije, grad u kojem je većina stanovništva mlada, puna energije i spremna za korak naprijed. Ove godine, sjećanje na stoljeće evropske historije i poruka mira odaslana iz Sarajeva, koje je uvijek bilo mjesto susreta kultura i civilizacija, dijaloga i solidarnosti, je zapravo viđenje budućnosti Bosne i Hercegovine u zajednici zemalja Europe.

U cilju organiziranja i koordiniranja aktivnosti za komemoraciju stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, na inicijativu Gradskog vijeća Sarajeva, francuske ambasade u BiH i „Mision de Centenaire“ sa sjedištem u Parizu, utemeljena je Fondacija „Sarajevo srce Europe“.

Fondacija je okupila predstavnike jednog broja zemalja članica Evropske unije (Francuska, Austrija, Italija, Velika Britanja, Njemačka, Španija, Belgija), kao i kulturne, naučne i sportske organizacije u Bosni i Hercegovini.

Fondacija će, naročito u junu, koordinirati realiziranje brojnih događaja naučnog, kulturnog i sportskog karaktera. Brojni kulturni, obrazovni i sportski događaji koji su u neposrednoj organizaciji Fondacije, a uz podršku Evropske unije bit će realizirani tokom cijele godine. Poseban naglasak će biti stavljen na simbolični datum 28. juni, kada će Sarajevo biti u centru svjetske medijske javnosti.

Za sve ovo vrijeme Fondacija će biti okvir svih vrsta multidisciplinarnih događanja. Simbolično, to će obilježiti godišnjicu početka prvog globalnog sukoba 20. stoljeća.

Istovremeno, poruka mira će još jednom naglasiti višeznačnu intelektualnu i kulturnu važnost i snagu glavnog grada Bosne i Hercegovine, Sarajeva, u kontekstu mira i rekonstrukcije u Evropi, saopćeno je iz Fondacije.