BiH
19

Fondacija Popis: Krivično ćemo goniti popisivače koji se ponašaju nezakonito i nasilno

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Fondacija "Popis 2013." najavila je da će krivično goniti popisivače koji se ponašaju nezakonito i nasilno, te da će iskoristiti sve pravne mogućnosti da bi zaštitili građane Bosne i Hercegovine.

Fondacija, kako je navedeno, uredno dokumentira sva kršenja propisa i blagovremeno reagira prema zvaničnim institucijama da se ista zaustave i isprave.

"Ističemo da su pojedini popisivači i instruktori u više slučajeva, a posebno u entitetu Republika Srpska (RS), protuzakonito uskraćivali Bošnjacima zakonom garantirano pravo na popisivanje privremeno odsutnih, iako je odredbom člana 7. stav 2. Zakona o popisu BiH utvrđeno da se privremeno odsutne osobe imaju popisati i da ulaze u ukupno stanovništvo BiH. Također, zbilježeni su slučajevi da je Bošnjacima uskraćivano pravo utvrđeno odredbom člana 17. stav 3. Zakona o popisu, po kojem jedan odrasli član domaćinstva ima pravo popisati sve članove domaćinstva. Naime, u ovim primjerima samo oni članovi domaćinstva koji su prisustvovali samom činu popisivanja bili su popisani, a svi drugi su bili izostavljeni, što je potpuno u suprotnosti sa zakonskim odredbama", navodi se u saopćenju.

Podsjećaju građane da je "ovo popis u državi Bosni i Hercegovini i da popisivači po zakonu moraju popisati sve građene koje zateknu na terenu i zapisati ono što kažu".

"Popis stanovništva se odvija uz primjetne nedostatke i kršenje zakonskih i popisnih procedura. U ovome času Agencija za statistiku trebala bi registrirati sve slučajeve i sankcionirati odgovorne. Fondacija svakodnevno od svojih aktivista sa terena dobiva informacije o grubom kršenju zakonskih odredbi od strane instruktora i popisivača. Naročito je izraženo kršenje zakonskih odredbi koje tretiraju osobe koje će popisom biti obuhvaćene", navedeno je.

Također, Fondacija Popis 2013. upozorava na bitnost donošenja Protokola o osiguranju i zaštiti centara za deponiranje popisnica na lokalnim nivoima, kao i donošenje Protokola o zaštiti podataka.

"Stoga tražimo od Agencije za statistiku BiH da odmah usvoji i potpiše navedene protokole", ističe se.

Fondacija Popis 2013., koju čini pet temeljnih bošnjačkih organizacija, ima za cilj na pozitivan način pružiti podršku odgovornim za provođenje predstojećeg popisa, te doprinijeti javnom informiranju građana o različitim aspektima predstojećeg popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini.