BiH
0

Fondacija Hastor stipendira 1.199 mladih

Klix.ba
Fondacija Hastor danas je u Sarajevu upriličila potpisivanje ugovora o stipendiranju sa 27 mladih ljudi koji će svoje školovanje nastaviti na bosanskohercegovačkim univerzitetima.

Ovim činom zaokružen je ovogodišnji ciklus, u kojem je ova neprofitna organizacija ostvarila povećanje ukupnog broja stipendista u odnosu na prošlu školsku godinu.

"Čestitam na prilici da postanete stipendisti Fondacije Hastor. Želim vam puno uspjeha u narednoj školskoj godini, budite što bliže Fondaciji i ostvarite što bolje rezultate", izjavila je Nina Branković, direktorica Fondacije Hastor.

Kao najveća organizacija ovog tipa u našoj zemlji, Fondacija Hastor je za ovu školsku godinu dodijelila 1.199 stipendija za 165 studenta, 516 srednjoškolaca i 518 osnovaca sa područja cijele Bosne i Hercegovine.

Emina Adilović, studentica koja je danas potpisala ugovor, izrazila je svoju zahvalnost riječima: "Jako sam sretna. Danas nije česta pojava da vam neko pruži priliku, to treba iskoristiti na najbolji način i biti zahvalan na tome. Potrudit ću se ne samo da dobro učim, već i da svojim radom doprinesem radu fondacije i okolini".

"Služite se vašim znanjem i prenesite ga ostalim učenicima s kojima ćete se družiti", poručio je stipendistima Ramo Hastor, volonter Fondacije.

Pod motom "Obrazovanje – Izbor pobjednika" Fondacija Hastor pruža šansu mladim ljudima da svojim uspješnim školovanjem kao i volonterskim radom učestvuju u razvijanju lokalnih zajednica i vlastitih resursa.

"Fondacija mi je mnogo pomogla da izgradim samopouzdanje, osjećaj odgovornosti, osjećaj za ljude i timski rad. Stekla sam puno iskustva tokom četiri godine volontiranja u administraciji i na terenu. To mi je sve jako koristilo prilikom razgovora za posao, koji sam uspješno ostvarila i sada sam zaposlena", izjavila je Selma Skopljaković, bivša stipendistica ove fondacije.

"Glavni motivator za rad na mojim idejama bila je upravo Fondacija Hastor, koja uvijek naglašava važnost rada u lokalnim zajednicama za unapređenje uslova života. Osim toga, pomoću stipendije koja mi je dodijeljena omogućena su mi sredstva za bolje obrazovanje i rad na inovacijama", rekao je Elvin Karkelja, stipendista Fondacije i dobitnik nagrada za inovacije iz oblasti izrade papira od opalog lišća, te liječenje tumora organskom hranom.

Fondacija Hastor prvenstveno je posvećena djeci i mladima čija socio-ekonomska situacija otežava uspješan nastavak školovanja, te ih svojim radom podržava i osnažuje u nastojanju da postanu samosvjesni lideri u svojoj zajednici. Fondacija se oslanja na obrazovanje kao sredstvo za postizanje dugoročnog utjecaja na rješavanje problema bosanskohercegovačkog društva kao što su siromaštvo i nezaposlenost.