BiH
142

Fondacija Dogs Trust: Svečano uručena donacija Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Fondacija Dogs Trust je u okviru svoje cjelokupne podrške dosljednoj provedbi Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH i trajnom, efikasnom i humanom rješenju problema pasa lutalica dodijelila Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu donaciju u iznosu od 91,242.57 KM/ 46,722.79 EUR u cilju podizanja kapaciteta veterinarske struke i unapređenja dobrobiti životinja.

Ceremonija uručenja donacije je upriličena u utorak, 17.5.2016. godine na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu. Izvršni direktor Fondacije, g. Adrian Burder, je ovom prilikom Dekanu Veterinarskog fakulteta, g. Nihadu Fejziću uručio simbolični vaučer u vrijednosti donacije, nakon čega je presijecanjem vrpce obilježen početak rada novih prostorija.

Od sredstava donacije obnovljena je Soba za izolaciju pacijenata, izgrađena dodatna Soba za post-operativnu njegu pacijenata, nabavljena oprema za sterilizaciju hirurških instrumenata koja će proces sterilizacije skratiti sa 3 sata na 45 minuta, nova vaga za pse, 16 novih kaveza od nehrđajućeg čelika za Sobu za izolaciju i Sobu za postoperativnu njegu pacijenata, elementi za skladištenje u Sobi za postoperativnu njegu, te je obnovljen sanitarni čvora za osoblje Fakulteta.

Ovim unapređenjima se konkretno postiže sprečavanje zaraze putem odvajanja potencijalno zaraženih od zdravih životinja, zatim unapređenje procesa oporavka i postoperativne njege pacijenata, unapređenje procesa obuke veterinara, te podizanje standarda edukacije i kapaciteta veterinarske struke koja je od izuzetne važnosti za provedbu Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH i uspostavu Sistema za upravljanje populacijom pasa za trajno i održivo rješavanje problema pasa lutalica.

"Ovo je četvrta godina saradnje sa Fakultetom u provođenju Programa usavršavanja veterinarskih stručnjaka koji je zahvaljujući timu ovdje na Fakultetu sve bolji iz godine u godinu. Zajedno pružamo visoko kvalitetno i praktično stručno usavršavanje u najnovijim metodama hirurške sterilizacije i anestezije pasa uz mentorstvo lokalnih i međunarodnih stručnjaka. Do sada je kroz ovaj program uspješno prošlo 139 veterinara i veterinarskih tehničara iz cijele BiH. Mnogi od njih su već počeli provoditi kampanje masovne sterilizacije pasa u saradnji sa svojim lokalnim vlastima, ali potrebno je uspostaviti još mnogo ovakvih timova da bi se kampanje mogle provoditi u svim dijelovima zemlje. Zato smatramo da je ulaganje u obrazovanje i edukaciju veterinarske struke toliko važno. Upravo kroz ovaj program su prošli i veterinarski stručnjaci koji su postali temelj programa sterilizacije pasa u Kantonu Sarajevo. Također, izuzetno smo zadovoljni novim partnerstvom sa Vladom Kantona Sarajevo čije predstavnike ovdje posebno pozdravljam. Vjerujem da zajedno možemo postići cilj koji je od interesa za cijelu zajednicu, a to je da psi žive u sretnim domovima, a ne na ulici", kazao je Adrian Burder, izvršni direktor fondacije Dogs Trust.