X-PRESS sesija
0

Fondacija CURE: "Građanstvo u raljama pravosuđa"

FENA
Fondacija CURE organizirat će u subotu u Sarajevu X-PRESS sesiju "Građanstvo u raljama pravosuđa", na kojoj će uvodničar biti Branka Inić, pravna savjetnica Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH, najavljeno je danas iz ove fondacije.

Inić će, iz iskustva u hiljadama slučajeva koji se vode pred domaćim pravosuđem, govoriti o tome gdje počinje i završava neovisnost i nepristrasnost suda, zašto predsjednici sudova rijetko donose odluke o izuzeću sudija i sutkinja, zašto Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH nema predstavnike nevladinih organizacija, te kako novinari i novinarke koji prate rad pravosuđa mogu biti efikasniji.

X-PRESS sesije su zamišljene kao neformalna druženja, uz doručak, kafu, tematske videoprojekcije i analize aktuelnih slučajeva medijskog izvještavanja o marginaliziranim i manjinskim grupama bh. društva.

Na njima će se okupljati novinari i predstavnici udruženja koja predstavljaju marginalizirane i manjinske grupe iz BiH.

Zajednička želja je jednak i fer pristup medijima za sve društene grupe, kroz poštovanje etičkih standarda novinarske profesije. X-PRESS sesije će se odvijati u Sarajevu i Banjaluci.

Projekat finansira Delegacija Evropske komisije u BiH.