BiH
12

Fondacija CPI: Šta će se uraditi s novcem od poreza na topli obrok?

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nakon što je Vlada FBiH odbila prijedlog Udruženja poslodavaca FBiH i Saveza samostalnih sindikata BiH da odgodi primjenu Pravilnika o oporezivanju toplog obroka i regresa koji je stupio na snagu 3. oktobra, Fondacija Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI) od Vlade želi saznati koliko će novaca biti prikupljeno uvođenjem novog poreza.

Također, zanima ih i u koje svrhe će biti potrošena ta dodatna sredstva u budžetu FBiH, te da li će to oporezivanje dovesti samo do smanjenja plaća ili može doći i do otpuštanje radnika i koliko je radnih mjesta na taj način ugroženo.

CPI ne očekuje da će poslodavci prihvatiti dodatne troškove kako bi osigurali da njihovi zaposlenici održe isti nivo prihoda, nego da će, u najboljem slučaju, razliku između oporezivog i neoporezivog dijela toplog obroka prebaciti u bruto plaću, gdje će ga radnici podijeliti s državom na otprilike jednake dijelove.

Smatraju da je tu odluku trebalo odgoditi do donošenja novog zakona o doprinosima i zakona o porezu na dohodak koji predviđaju smanjenje finansijskih obaveza poslodavcima i kojim se ublažavaju negativne posljedice na visinu primanja zaposlenih.

"Također, i mi kao i Sindikat smatramo nedopustivim da se pred kraj fiskalne godine uvode novi fiskalni nameti koji nisu planirani", saopćeno je iz Fondacije CPI.